Subota mart 20237.jpg

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić izjavio je danas da se građani Srbije za putovanje u inostranstvo tokom predstojećeg praznika, Dana državnosti - Sretenje koji se proslavlja 15. i 16. februara, najviše interesuju za Trebinje, kao i za Budimpeštu, Solun i Instanbul.

Što se tiče cijena aranžmana za predstojeće praznike, Seničić je rekao za Tanjug da su porasle za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu i to aranžmani autobuskim prevozom, dok su aranžmani avionskim prevozom skuplji do 20 odsto.

Seničić kaže građani tradicionalno biraju evropske gradove i autobuske aranžmane, jer su to najjeftinij aranžmani koji se mogu naći i za 40 evra.

"Postoji veliki izbor od jednog, dva, tri, pa i do pet noćenja, sve zavisi na šta se odluče građani. Ovaj praznik nam dobro pada, dakle imamo četiri dana. Najveći broj ovih putovanja počeće ili u sredu veče ili u četvrtak u toku dana, a sa putovanja građani će se vraćati u nedjelju tokom dana ili večeri. Za Republiku Srpsku imamo razna putovanja koja se organizuju, ali Trebinje je jedna od destinacija za koju vlada veliko interesovanje već nekoliko godina, s obzirom na cenu ali i blizinu same destinacije, rekao je Seničić.

Napominje da Trebinje, ipak, posmatra kao našu destinaciju, dok kada je riječ o inostranstvu, najveće je interesovanje za Budimpeštu, Solun i Istanbul.

Direktor JUTA navodi da je ponuda široka, od Istanbula do Soluna, Sofije, Temišvara, Budimpešte, Beča, Praga i Severne Italije.

"U našem okruženju Bosna i Hercegovina, dakle Trebinje, Banja Luka, Sarajevo, onda Sjeverna Makedonija - Skoplje, Ohrid, zatim Crna Gora, to su najatraktivniji i najjeftiniji aranžmani. Međutim, cena zavisi od dužine putovanja, kvaliteta i nivoa usluge, kao i kategorije smeštaja", rekao je on.

Seničić navodi i da je za ovaj praznik predviđen veliki broj putovanja avionom, s obzirom da postoje redovne linije iz Srbije za cijelu Evropu.

"Postoji i veliko interesovanje za nešto malo toplije destinacije, Španija, Portugal, to jest za Valensiju, Barselonu, Madrid i Lisabon, zatim imamo Italiju, to jest Bolonju, Milano i Rim, dakle to su sve destinacije koje su vrlo atraktivne. Naravno, s početka godine građani već razmišljaju i o onim najtoplijim destinacijama, kao što su Egipat i Tunis, iako još uvijek tamo nije sezona kupanja", rekao je Seničić.