Putin intervju.jpeg

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas da Moskva nema interes da napadne Poljsku, dodavši da globalni rat ne dolazi u obzir.

-Samo u jednom slučaju bi moglo da dođe do toga - ako dođe do napada na Rusiju iz Poljske. Zašto? Zato što nemamo interese ni u Poljskoj, ni u Letoniji – nigdje - poručio je Putin u intervjuu Takeru Karlsonu na pitanje da li može da zamisli scenario u kojem bi Moskva poslala trupe u Poljsku.

Dodao je da globalni rat ne dolazi u obzir jer je to, kako ističe, protivno zdravom razumu.

-Globalni rat bi doveo cijelo čovječanstvo na ivicu uništenja - rekao je Putin.

Morali smo da stanemo u odbranu Srbije

Vladimir Putin izjavio je i da je Rusija morala da stane u odbranu Srbije tokom ratova 1990-ih godina jer su Srbi, kako je rekao, „poseban i narod blizak Rusima“.

- Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima. Nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama - rekao je Putin u intervjuu.

On je dodao da su SAD su 1999. godine bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije prekršile međunarodno pravo.

-Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastarjeli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarjelo - rekao je Putin.         

Sjeverni tok

Naglasio je da su Sjedinjene Američke Države raznijele gasovod Sjeverni tok i dodao da je cijelom svijetu jasno šta se dogodilo u tom slučaju.

- U ovom slučaju ne treba da gledamo samo one koji su zainteresovani za tako nešto, već i one koji imaju mogućnost da to urade jer može da bude dosta onih koji su zainteresovani, ali nisu svi oni sposobni da se spuste na dno Baltičkog mora i izvedu ovu eksploziju. Te dvije komponente bi trebalo da budu povezane. Ko je zainteresovan i ko je sposoban - rekao je Putin u intervjuu Takeru Karlsonu.

Na pitanje američkog voditelja zašto ne iznese dokaze o tome i time "odnese pobjedu u propagandnom ratu", ruski predsjednik je poručio da je u propagandnom ratu "veoma teško pobijediti SAD, zato što Amerika kontroliše sve svjetske i mnoge evropske medije".

-Krajnji korisnici najvećih evropskih medija su američke finansijske institucije. Zar vi to ne znate? Dakle, moguće je uključiti se u ovaj posao, ali to je, da tako kažem, skupo. Možemo jednostavno da ukažemo na naše izvore informacija, ali nećemo postići rezultate. Cijelom svijetu je jasno šta se tada dogodilo. Čak i američki analitičari direktno govore o tome. To je istina- rekao je Putin.

Izjavio je ida da će se Rusija i Ukrajina "prije ili kasnije dogovoriti“ de da želi da se situacija u Ukrajini riješi putem pregovora.

Prema njegovim riječima, Ukrajinci se i dalje osjećaju kao Rusi, a to što se dešava je "element građanskog rata".

Odnosi sa SAD

 Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da postoji mogućnost da SAD i Rusija obnove komunikaciju, pod uslovom da javnost u SAD razumiju da se svijet mijenja i na to se naviknu.

-Ako se razumije da se svijet mijenja u objektivnim okolnostima, i da se tome treba prilagoditi, i to koristeći prednosti koje SAD imaju, možda se nešto i promijeni - rekao je Putin.

On je istakao da je sa pojedinim bivšim američkim predsjednicima imao dobru komunikaciju.

-Imao sam dobre odnose sa Bušom mlađim, kojeg su svi gledali kao nekog seoskog momka, koji navodno ne razumije mnogo, ali to nije tako. Nije bio gori od drugih političara, razumio je šta radi. Takav odnos imao sam i sa Donaldom Trampom. Ne radi se o tome da li ćemo se kao ličnosti dopasti jedan drugome, već o tome da usklade stanovišta. Ako ideja dominacije po svaku cijenu opstane u američkoj javnosti, ništa se neće promijeniti -, rekao je Putin.

Upitan da ocijeni da li odluke u SAD donosi, kako je rekao Karlson, predsjednik ili vladajuće elite, Putin je rekao da ''ni sam ne može da zaključi''.

- Ne znam ko tačno donosi odluke u SAD. To je kompleksna zemlja sa neobičnim izbornim sistemom. Svaka savezna država ima svoju legislativu. Imate dve dominantne partije, i kako to izlgeda kada se decentralizuje - rekao je Putin.