Granica border.jpg

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja N. Halilovića i Đ. Mijovića tereti da su, radeći kao policajci Granične policije BiH, uzeli mito od 20 evra (39 maraka).

Halilović i Mijović se terete da su to uradili 26. avgusta 2021. na Međunarodnom graničnom prelazu Hum, opština Foča, kada su bili raspoređeni u Jedinicu Granične policije Hum. Halilović je optužen da se o zakon ogriješio kao vođa tima na graničnom prelazu, a Mijović na poslovima policajca za graničnu kontrolu.

Mijović je, navodi se, tokom kontrole putnika na ulazu u BiH iz Crne Gore, nakon što je utvrdio da putnik E.X. nema nijedan dokaz za negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu da je prebolio bolest COVID-19, putniku dozvolio izlazak iz autobusa i ulazak u službene prostorije u kojima je bio Halilović.

Dalje se navodi da je Mijović usmeno informisao Halilovića o trenutnom statusu E. X., nakon čega su obojica od putnika E.X. zahtijevali i uzeli 20 evra, te E. X. omogućili ulazak u BiH.