azil danica2.jpg

Azil „Danica“ u Trebinju se nakon osam mjeseci uspješnog rada može pohvaliti da je u saradnji sa nadležnim Odjeljenjem za komunalno-inspekcijske poslove dobio dozvolu za izvoz pasa u inostranstvo, a u toku su obuke koje prate dobijenu licencu, potvrdila je za TrebinjeLive.info upravnik azila Sanja Marković.

Markovićeva je navela da je u proteklih osam mjeseci iz Azila „Danica“ udomljeno 20 pasa, od kojih je sedam izvezeno u Veliku Britaniju.

„Veoma je bitno da psi idu u provjerene organizacije. Na tome smo radili proteklih mjeseci dok smo čekali dozvolu za izvoz i imamo odličnu saradnju sa tri organizacije u Velikoj Britaniji“, navela je Markovićeva.

Prema njenim riječima, nakon dozvole za izvoz, slijedi niz obuka.

„Prva je obuka upravnika azila i veterinarskog inspektora koji će biti zadužen za popunjavanje 'trejsisa', zatim slijedi obuka vozača ili pratioca na putovanju koja mora da se obavi u Zagrebu“, pojasnila je Markovićeva.

Ona je pozvala sve vlasnike pasa da ispune svoje zakonske obaveze o držanju pasa koje podrazumijevaju obavezno mikročipovanje i sterilizaciju ukoliko imalac životinje ne želi štence.

„Samo na ovaj način ćemo spriječiti nove pse na ulicama grada, a vrijeme je i da se neodgovorni pojedinci počnu zakonski sankcionisati kako bi se konačno stalo u kraj ostavljanju pasa na ulici“, pojasnila je Markovićeva.

NOVO VOZILO

azil danica3.jpg

Azil „Danica“ je nedavno dobio i namjensko kombi vozilo, koje su mu zajednički obezbijedili Grad Trebinje i britanska organizacija „Network For Animals“.

„Vozilo će služiti za izvoz pasa, odnosno njihov bezbjedan transport. Registrovano je i u 'trejsisu', što nam je veoma važno“, navela je Markovićeva.

Markovićeva kaže da je azil "Danica" u Trebinju već, po radu, postao uzor mnogima u regionu.

„Na nama je sada da svu ovu priču podignemo na jedan veći nivo i da udomljavamo pse, a samim tim da oslobodimo prostor za pse sa ulice. Važno je i da podignemo svijest naših sugrađana, ali da vlasnici pasa počnu da se ponašaju u skladu sa zakonom, a u suprotnom da nadležni postupaju po zakonskim ovlašćenjima“, zaključila je Mrakovićeva.

azil danica1.jpg
Lijevo: Kikijev dolazak u Azil "Danica", desno: Kiki nakon njege u Azilu srećno udomljena u Trebinju