Spanska pjesma neda ukraden.webp

Neda Ukraden našla se u epicentru skandala. Ovoga puta na svjetskom nivou.

Njenu pjesmu "Bomba" iz 2020. godine, koju je izvela "Beoviziji", a radili su je Dušan Bačić i Dejan Nikolić, iskopirali su ovogodišnji predstavnici Španije na Evroviziji.

Španija se ove godine odlučila za numeru "Zorra" grupe Nebulosa, koju kao autori potpisuju: Mark Dasousa, Genis Trani i Meri Bas. Međutim, ova pjesma je privukla pažnju mnogih slušalaca i izazvala lavinu komentara na mreži, pa tako mreže gore da je u pitanju plagijat i da se jasno čuje sličnost izmedu Nedinog hita i ovogodišnih predstavnika Španije na prestižnom takmičenju koje će biti održano u maju u švedskom gradu Malmeu.

Iako su pjesme "Zora" i "Bomba" različite po jeziku i izvođačima, postoji nekoliko sličnosti koje su primijetili mnogi slušaoci. Obje pjesme imaju energičan ritam i zarazne melodije koje brzo ulaze u uvo. Takođe, obje pjesme se bave temom ljubavi i izražavaju snažne emocije. Stilski, pjevačice su takođe komparativne, mada svaka zrači sopstvenom harizmom.

"Izvinite, Španci, ali mi smo imali Nedu Ukraden još prije četiri godine! Španska pobjednička pjesma za Evroviziju treba da bude diskvalifikovana zbog nepoštovanja evrovizijskih propisa. Ista je kao pjesma Nede Ukraden!", stoji u jednoj od objava na "X" (nekadašnji Twitter).

Bilo je i onih koji traže hitnu reakciju žirija.

"Zanima nas šta će žiri da uradi po ovom pitanju. Da li ta grupa vidi da je njihova pesma ista kao Nedina", navedeno je.

O svemu se oglasila i Neda Ukraden.

"Upravo sam se vratila iz Amerike sa turneje i nisam imala priliku da čujem ništa od evrovizijskih pjesama. Ako je tačno to što kažete da španska pjesma liči na moju 'Bombu', to je prije svega kompliment, a drugo - platiće sigurno! Poslušaću, konsultovaću se sa autorom i onda ću odlučiti šta ću da preduzmem. Hvala na informaciji", poručila je ljubazno Neda za "Kurir".

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Španija plagira neku od srpskih pjesama. Isti slučaj dogodio se i 2022. godine, kada je Šanel, predstavnica ove zemlje, iskopirala numeru "Estravagantno" Dare Bubamare, zbog čega su mnogi i iz Španije tražili hitnu diskvalifikaciju sa takmičenja, do čega ipak nije došlo.