Zgrada modularna.webp

Konstrukcija modularne "Stambene zgrade" u potpunosti je čelična, deset je puta lakša i sto puta izdržljivija od konvencionalnih konstrukcija, a usto je i sasvim otporna na zemljotrese i tajfune.

Kineska kompanija Broad Group sredinom prošle godine izgradila je stambenu desetospratnicu, jednostavno nazvanu "Stambena zgrada" u gradu Changshi u Kini za nešto više od jednog dana, tačnije za samo 28 sati i 45 minuta.

Video objavljen na YouTube brzo je postao viralan jer iako je, naravno, riječ o modularnoj gradnji s prefabrikovanim dijelovima, takav vremenski rekord za gradnju zgrade tolikog stambenog kapaciteta i dalje zvuči poput naučne fantastike.

Tajna ne samo kratkog vremena izgradnje zgrada koje proizvodi Broad Group nego i "izuzetno jednostavne izgradnje na licu mjesta", što je i moto te kompanije, jest u gotovim modulima koji sklopljeni imaju standardne dimenzije transportnih kontejnera.

Zahvaljujući tome cijena prevoza najmanja je moguća, a na licu mjesta oni se samo trebaju složiti jedni na druge i – učvrstiti vijcima.

Nakon toga spajaju se struja i voda, i zgrada je useljiva. Treba dosta ljudi da bi se obavio taj veliki (iako kratak) posao, ali od mašina i mehanizacije – pa, bila su dovoljna tri krana, prenosi Pun kufer.

Konstrukcija modularne "Stambene zgrade" u potpunosti je čelična, deset je puta lakša i sto puta izdržljivija od konvencionalnih konstrukcija, a usto je i sasvim otporna na potrese i tajfune.

Svaki je modul dugačak 12,19 metara, širok 2,44 metra i visok 3 metra. Položaj zidova, vrata, prozora i balkona lako se mijenja nakon završetka gradnje, a sama zgrada jednostavno se može rastaviti i premjestiti na drugo mjesto, ako se za tim ukaže potreba.

Broad Group još je 2012. obećavao izgradnju nebodera od 200 spratova za sedam mjeseci, ali od toga, uglavnom zbog dozvola i papira, nije bilo ništa. Ali ovakav način grdnje s modularnim unaprijed napravljenim dijelovima, visokog kvaliteta i puno manje cijene koji se na gradilištu moraju samo sastaviti, nije pogodan samo za zgrade stambene namjene već i za luksuzne rezidencije, izuzetno visoke nebodere i zgrade najrazličitijih javnih namjena