Zena.webp

Dvije žene iz jedne opštine na sjeveru Crne Gore 17. januara smještene su na odjeljenje psihijatrije nakon što je, kako tvrde mještani koji su prijavili slučaj, majka više od 10 godina držala ćerku (41) u svojevrsnom ropstvu.

Mještani su ispričali Vijestima da su u više navrata policiji i Centru za socijalni rad prijavljivali da majka drži ćerku zaključanu u stanu, ali da su nadležni odgovarali da nemaju zakonskog osnova da reaguju.

Vijestima je potvrđeno da se hororom na sjeveru Crne Gore bavi i nedavno izabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković koji je naložio da se preispita rad postupajuće tužiteljke u slučaju kakav se ne pamti.

Jedan od stanovnika tog kraja Vijestima je ispričao da mlađu ženu nije vidio 10 do 15 godina.

"U osnovnoj i srednjoj školi bila je odličan đak, druželjubiva, ali za razliku od nje majka je bila drugačija, rijetko kome bi se javila kad prođe pored njega, nije imala prijatelja. Djevojka je otišla da studira van Crne Gore i od tada se sve promijenilo. Ubrzo se vratila i krenule su priče da se sa njom nešto desilo", navodi mještanin, prenosi Vijesti.me.

Dodaje da su u početku majka i ćerka znale da prošetaju gradom i da je djevojka odjednom nestala.

"Dok su šetale nisu komunicirale sa mještanima. Odjednom, djevojku više nismo sretali, samo majku. Znali smo da je majka drži zaključanu u stanu, čak je i preko prozora stavila letve, da ne bi neko slučajno provirio unutra i vidio šta se kod njih dešava. Počele su, kao i što to uvijek biva, razne priče da kruže. Majka nikoga nije puštala u stan, komšije su više puta prijavljivale slučaj policiji i Centru za socijalni rad, ali svi su rekli da ne mogu nasilno da uđu u stan bez odobrenja tužilaštva", navodi mještanin.

Navodi da slučaj iz 2021. godine svjedoči koliko je sistem zakazao.

Tvrdi da se tada dogodilo da majka nije mogla da uđe u stan jer je nešto unutra palo i zaglavilo vrata pa je bila prinuđena da pozove pripadnike Službe zaštite i spasavanja.

"Ušli smo preko balkona i vidjeli djevojku kako leži na podu pokrivena ćebetom. Ništa nije pričala. Napravili smo nekoliko fotografija da bismo mogli da ih pokažemo nadležnim službama kako bi reagovali", navodi mještanin.

Tvrdi i da je fotografije pokazao socijalnim radnicima i policiji, čiji su službenici odmah otišli kod njih, ali majka nije htjela da im otvori vrata.

"Kako su nam rekli, policija je tri puta slala zahtjev tužilaštvu da im dozvoli da nasilno uđu u stan, ali sva tri puta su odbijeni. Ne znam zbog čega. Prije dvadesetak dana slučaj je ponovo prijavljen i konačno je tužilaštvo odobrilo da se nasilno uđe u stan", dodaje mještanin.

Djevojku je navodno zatekao u istom položaju i na istom mjestu gdje ju je vidio i prije tri godine.

"Bila je zgrčena, ništa nije pričala, samo smo po disanju i treptanju očiju znali da je živa. Majka je zapomagala i vikala da joj ne uzimamo ćerku, ali su obje kolima hitne pomoći i uz prisustvo policije odvezene i smještene na odjeljenje psihijatrije. Zaista je strašno da tolike godine niko nije reagovao. Sigurno bi njeno stanje bilo mnogo bolje nego što je sada i neko zbog svega ovoga mora da odgovara", navodi mještanin.

Vijestima su iz bolnice kazali da je djevojka na odjeljenju psihijatrije liječena 2011. i 2012. godine i da je tada došla u prisustvu socijalnog radnika. Tada je navedeno i da se protiv majke vodi prekršajni postupak zbog maltretiranja i fizičkog zlostavljanja ćerke. Djevojka je tada upućena u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Kotoru radi daljeg liječenja i dijagnostike.

Majka je ljekarima navodno kazala da je prije više od deset godina sud naredio posmatranje njene ćerke i da je poslata u Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Kotoru, gdje je ostala pola godine, kao i da smatra da nije psihički bolesna, iako ima dijagnozu psihoze.

Vijestima je rečeno da je ispričala i da je ćerka u takvom stanju jer je na prvoj godini fakulteta dobila "injekciju u vrat" i da je od tada počela teško da govori i hoda, da se stanje iz godine u godinu pogoršavalo, sve dok nije prestala da govori i hoda. Navela je da ne izlazi iz stana jer je kroz zid "čula" da komšije hoće da je likvidiraju...