trebinjska-bolnica-5-1024x768-min.jpg

Besplatan skrining aneurizme trbušne aorte u JZU Bolnica Trebinje, u četvrtak 15. i petak 16. februara 2024. godine.

Najmlađi vaskularni hirurg u srpskoj medicini i ujedno naš Trebinjac, dr Stefan Dučić, obavljaće zajedno sa svojim timom, ultrazvučne preventivne preglede aneurizme trbušne arterije.

Ultrazvučni pregled je u potpunosti besplatan i nije potrebna uputnica porodičnog ljekara, a možete se zakazati putem broja 059/274-133 ili putem centrale 059/223-755 lokal 161.

Pregledi će se vršiti u hirurškoj ambulanti i traju svega nekoliko minuta, a radi se o proceduri koja je u potpunosti bezbolna i nije potrebno donositi nikakvu medicinsku dokumentaciju.

Prethodno je dr Dučić, zajedno sa svojim kolegama iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, obišao osam gradova Vojvodine, južne i istočne Srbije, a u okviru pilot projekta skrininga aneurizme trbušne aorte, gdje je pregledano više od 4.000 građana i otkriveno oko 130 aneurizmi trbušne aorte koje zahtijevaju hirurško liječenje.

Pucanje aneurizme trbušne aorte jedno je od najtežih urgentnih zdravstvenih stanja, u preko 80% slučajeva oboljeli umire odmah.

Svi pacijenti stariji od 65. godina, prvenstveno muškarci, trebaju jednom da urade skrining trbušne aorte, a svi oni kojima je pozitivna porodična anamneza, odnosno pacijenti kojima su bliski srodnici imali aneurizmu trbušne aorte trebaju skrining uraditi deset godina ranije, dakle oko 55. godine prvi put. Ukoliko se putem ultrazvučnog pregleda trbušne arterije otkrije mala aneurizma, promjera 3-5 cm, potrebno je njeno kontinuirano praćenje. No, ukoliko je aneurizma promjera preko 55 milimetara ona zahtijeva operativno liječenje.

Aneurizma nije stanje koje se dešava preko noći nego se razvija duže vremena, i obično ako pacijent na prvom skriningu nema vidljivih proširenja neće ih ni imati.

Osim besplatnog skrininga, pruža se prilika i za postavljanje pitanja i konsultacija sa stručnim timom. Takođe, ljekari će dijeliti savjete o zdravim životnim navikama koje mogu doprinijeti prevenciji ovog ozbiljnog zdravstvenog problema.

Zakažite se putem gorenavedenog broja i budite odgovorni prema vlastitom zdravlju.

Cilj ovog projekta je višestruk - pružiti besplatne ultrazvučne preglede aneurizme trbušne arterije ali i naglasiti važnost prevencije.