Milos bikovic.jpg

Nakon oštrih reakcija javnosti zbog angažmana glumca Miloša Bikovića u Rusiji, HBO produkcija odlučila je da zamijeni Bikovića u novoj sezoni popularne serije "The White Lotus". Glumac se oglasio saopštenjem u kojem je rekao da se "danas protiv njega vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući sijenku na suštinu umjetničke slobode".

HBO je isključio Miloša Bikovića iz treće sezone serije „Beli lotos” nakon poziva ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Odlučili smo da se rastanemo sa Milošem Bikovićem i uloga će biti preinačena“, rekao je portparol HBO-a u saopštenju, prenosi variety.com.

Ovu informaciju potvrido je i srpski glumac na društvenoj mreži X, a i u zvaničnim saopštenju.

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Biković: Neću se poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet

„Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželio.

Svakim danom je sve više sukoba svuda u cijelom svijetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Volio bih da svi oni prestanu i da pobikedi princip ljubavi.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući sijenku na suštinu umjetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umjetnosti.

Počastvovan sam što sam izbaran da budem dio White Lotus-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet.

Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspjeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje vjerujem da umjetnost liječi i da može da ujedini čovječanstvo. Stoga će moja uvjerenja i moja posvećenost umjetnosti ostati nepromijenjeni“, saopštio je glumac Miloš Biković..