Jahorina.jpg

Vlada Republike Srpske prihvatila je ponudu kompanije “Drvo-export” u vlasništvu SNDS-ovog odbornika Srđana Klječanina Rufija za kupovinu 56 dunuma zemljišta na Jahorini, protiv kojeg se već četiri godine vodi istraga zbog pustošenja šuma.

“U narednim danima biće pripremljen notarski ugovor koji će u skladu sa zaključkom Vade RS i u njeno ime potpisati ministar trgovine i turizma Denis Šulić i dirktor kompanije “Drvo-export”, rekli su za portal CAPITAL u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Podsjećamo, Rufi se na licitaciji 22. januara jedini pojavio, čime je omogućena direktna pogodba na kojoj je on ponudio 41.130.000 KM za kupovinu 12 parcela ukupne površine 56.405 kvadratnih metara.

Početna cijena je bila 41.127.730 KM.

Rufi se često ograđuje od vlasništva nad “Drvo-exportom”, a upravo on se pojavio u zgradi Vlade na licitaciji, odnosno direktnoj pogodbi i dao ponudu ispred ove firme. Rufi od dana potpisivanja ugovora ima mjesec dana da uplati novac za kupovinu ovog zemljišta.

Tužilaštvo četiri godine vodi istragu protiv Rufija

Dok širi biznis po Srpskoj i država mu prodaje desetine hektara olimpijske planine, u Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju protiv Rufija, ali i njegovog direktora Mladena Markočevića (koji je prisustvovao licitaciji) vodi se istraga za pustošenje šuma u kojoj je pričinjena materijalna šteta od oko tri miliona maraka.

“Ovo tužilaštvo vodi istragu protiv više lica u vašem zahtjevu, a u vezi bespravne sječe drvnih sortimenata na području ŠG “Borja” u toku 2020. godine. Po okončanju istrage, donijeće se odgovarajuća tužilačka odluka u predmetu”, rekli su nam u OJT Doboj.

Podsjećamo, firma “Drvo-export” u žižu interesovanja dospjela je prošle godine zbog otvaranja nelegalnog rudnika u selu Bistrica.

Iako nije imao neophodne dozvole vlasnik ovog preduzeća Srđan Klječanin Rufi je počeo kopanje, a u tome ga nisu spriječili ni brojni protesti mještana.

Bez obzira na apele mještana, Vlada RS je Rufiju naknadno dala koncesiju za otvaranje rudnika, umjesto kazni za nelegalna raskopavanja od kojih su se tokom cijele godine ograđivali. Sve češće se mogu čuti glasine da je on samo paravan za ulaganje kontroverznih biznismena iz Srbije.