prijem turisticka2.JPG

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić priredio je danas prijem za radnike iz oblasti turizma, ugostiteljstva i smještaja povodom najuspješnije turističke godine, gdje je predstavio i planove za 2024. godinu.

Ćurić je rekao da je prošle godine u Trebinju zabilježeno 201.000 noćenja turista, što je najbolja godina do sada.

"Naš cilj za je da u 2024. godini bude još više noćenja nego 2023. godine", rekao je Ćurić, navodeći da je za ovu godinu pripremljen, između ostalog, projekat izgradnje vidikovca iznad Trebinja.

On je dodao da je potrebno riješiti parking za autobuse i pogodnosti mjesečnih karata i slično, te da će to ići u proceduru.

Načelnik gradskog Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo Bojan Vučurević naveo je da će u 2024. po prvi put biti organizovan vinski festival u okviru projekta koji zajednički realizuju Gradska uprava, gradska Turistička organizacija i Razvojna agencija sa švajcarskom agencijom "Karitas".

"Kroz projekat sa `Karitasom` imaćemo po prvi put organizovan vinski festival u Trebinju, to bi trebalo biti krajem aprila i početkom maja. Taj događaj će biti vezan uz otvaranje ljetne turističke sezone", naveo je Vučurević nakon prijema u Gradskoj upravi za predstavnike turističkog sektora u gradu.

On je istakao da se na festivalu očekuje više od 60 izlagača iz Hercegovine, Srbije, Makedonije, Hrvatske, a održaće se u gradskom parku.

Vrijednost projekta je 200.000 KM, u čemu Grad i agencija učestvuju sa po 100.000 KM.

Prema njegovim riječima, glavni cilj projekta je uspostavljanje Savjeta za turizam u Trebinju, kroz koji će svi činioci turističke ponude moći da kanališu svoje probleme, zahtjeve i primjedbe prema Gradskoj upravi.

Vučurević je dodao da će osim toga, ove godine biti realizovana tri projekta zapošljavanja i samozapošljavanja, za ugostiteljski i hotelijerski sektor, sa obukama, donaciju opreme i savjetodavne usluge.

Direktor trebinjske Turističke organizacije Mirjana Putica rekla je da je "Sretenje u Trebinju" naziv promotivne akcije kojom je kreiran niz pogodnosti za turiste koji tokom Sretenjskih praznika od 15. do 18. februara budu boravili u Trebinju.

"Gosti koji u tom periodu boravili u Trebinju imaće mogućnost posjete raznim turističkim lokacijama u Trebinju uz besplatnog turističkog vodiča, biće omogućen besplatan ulaz u Muzej Hercegovine 15. februara, određen broj karata za korištenje zatvorenog bazena i slično", rekla je Putica.

Turistički vodič Simo Radić kazao je da je prethodna godina bila dobra, da je najveći broj posjetilaca dolazio iz Srbije, koji su i ranije dolazili u Trebinje, te da je turistička ponuda grada iz godine u godinu bogatija.