Doktor.jpg

Hitnu medicinsku pomoć dok provode godišnje odmore ili zbog drugih razloga borave u inostranstvu, osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uz ino - obrazac ili pokazivanje pasoša mogu dobiti besplatno u 18 zemalja.

U želji da budu osigurani i da imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu ukoliko bi nešto krenulo po zlu na putovanju, građani su tokom protekle godine od Fonda zatražili više ino obrazaca nego u 2022. godini.

"U prošloj godini za sve zemlje sa kojima BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju ukupno je izdato 50.325 ino obrazaca. Najviše ino obrazaca izdato za Crnu Goru 20.549, 13.527 ino-obrazaca za Hrvatsku, 5.335 za Njemačku, za Srbiju 4.792 i Austriju 2.306 ino - obrazaca", istakli su iz Fonda za "Nezavisne novine" dodajući da su u 2022. godini izdata 45.184 ova obrasca.

"Inače, BiH ima potpisane sporazume o socijalnom osiguranju sa Srbijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Holandijom, Austrijom, Njemačkom, Italijom, Rumunijom, Belgijom, Češkom i Luksemburgom", naveli su oni dodajući da osiguranici imaju pokrivene troškove hitne medicinske pomoći i u Poljskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji, ali da se za ove zemlje ne izdaju ino obrasci, već u njima treba da pokažu pasoš.

Kako navode, prije polaska na put osigurano lice treba da od svog porodičnog doktora dobije uvjerenje o zdravstvenom stanju, odnosno o sposobnosti za put, a na osnovu čega dobija obrazac koji se ne naplaćuje.

"Sa ino - obrascem osiguranici Fonda za vrijeme privremenog boravka u inostranstvu ne bi trebalo da plaćaju zdravstvenu uslugu ako im zatreba hitna medicinska pomoć, odnosno troškove će snositi FZO RS. U slučaju da se usluga, ipak, naplati osiguranici mogu predati Fondu zahtjev za refundaciju troškova", istakli su oni.

Kako su naveli, ino obrazac, kada je u pitanju privremeni boravak u inostranstvu iz privatnih razloga, može se izdati za period do 60 dana u toku jedne godine.

"Pored obrazaca koji se izdaju za privremene boravke u inostranstvu iz privatnih razloga, FZO izdaje obrasce i u slučajevima odlaska u inostranstvo radi posla, studiranja i drugih razloga, a procedura je propisana Pravilnikom o postupku odobravanja liječenja izvan RS", naveli su oni za "Nezavisne novine".

Pojasnili su da se sa ino obrascem ne mogu pokriti troškovi ''ciljanog'' odlaska u inostranstvo radi liječenja, ali i da je razlika između ino obrasca i putnog osiguranja u tome što obraci Fonda pokrivaju samo hitne slučajeve, a putno osiguranje pokriva i druge rizike.

Bez izvađenog ino obrasca na putovanje ne ide ni Dajana B. koja ističe da se osjeća sigurnije kada ovaj obrazac ima sa sobom.

"Ranije sam uvijek uzimala putna osiguranja, međutim otkad sam saznala da Fond pokriva hitnu medicinsku pomoć i u zemljama gdje najčešće idem, počela sam koristiti tu mogućnost. Na sreću, do sada nisam imala situaciju kada sam ino obrazac i iskoristila, a nadam se da neće biti ni u budućnosti“, rekla je ona.