Fond zdravstvenog osiguranja trebinje.jpg

Fond zdravstvenog osiguanja zaključio je sa Srđanom Šućurom kupo-prodajni ugovor u vrijednosti od 1,2 miliona maraka, za kupovinu poslovnog prostora u Trebinju, ali pod uslovom da Šućura dostavi dokaz da zgrada i zemljište nisu pod hipotekom. Šućura je dostavio dokument koji nije sadržavao informacije o hipoteci, pa je Fond raskinuo ugovor. Međutim uslijedile su obostrane tužbe.

„Napominjemo da je prodavac u ekspresnom roku dobio i prvostepenu i drugostepenu presudu u svoju korist, a sud je u roku od pet dana donio rješenje o izvršenju na osnovu kojeg je banka u izvršnom postupku sa našeg računa skinula novac u iznosu od 1,7 miliona KM, uključujući i zatezne kamate i troškove. Tek naknadno i mnogo sporije (nakon 8 mjeseci) i Fond je dobio pravosnažnu presudu u našu korist“, naveli su u Fondu.

Iako je presuđeno u korist Fonda, novac nikada nije vraćen, jer ga je Šućura odmah skinuo sa računa, a ne posjeduje bilo koju drugu imovinu. Međutim, ispostavilo se da Šućura nije bio vlasnik prostora, jer prethodno nije uplatio novac za kupovinu zgrade, što je bio uslov.

„Sačinili smo notarski ugovor Šućura Srđanu i ja sam mu dozvolio da se knjiži Šućura Srđan, na način da se može uknjižiti na način da u ovjerenoj notarskoj potvrdi je napisano da on nije platio poslovni prostor, kao što nije ni platio, a on je u međuvremenu sačinio ugovor sa Fondom, u kome stoji, u članu četiri ugovora stoji da će se isplatiti kupo-prodajna cijena Šućura Srđanu u onom momentu kad se dobije potvrda da je on isplatio nama kupo-prodajnu cijenu“, ističe direktor firme „Plants Global Slavko Zekić.

Firma Plants Global, koja je izgradila objekat, a novac od prodaje istog nikada nije dobila, tražila je odštetu.

„Još apsurdnije je što nas je i „Plants Global&“ tužio i tražio da platimo zakup prostora od 2016. do 2021. godine i sud je presudio u njihovu korist, tako da smo po sudskoj odluci u avgustu prošle godine ukupno platili oko 658.000 KM na ime zakupnine, kamata i sudskih troškova“, kažu u Fondu.

Iz Fonda su kazali da je Vrhovni sud donio presudu u njihovu korist, ali da ni ovaj novac nije vraćen. Direktor ove firme Slavko Zekić ističe da im niko nikada nije platio ni za prodaju prostora, niti za korištenje, a da je direktor Fonda Dejan Kusturić znao s kim se dogovara i pod kojim uslovima.

 

„Lokal nam nikad nije plaćen, nikad nam nije plaćena nikakva zakupnina, međutim nejasno mi je da direktor nije znao, ovde piše da nije znao da su to takve rekacije. Međutim on je to znao 2017. godine, jer je tražio i mi smo tražili da potpišemo predugovor da će nam zakupiti prostor pod najam, odnosno pod kiriju, kad mi dokažemo, odnosno kad prevedemo na sebe", kaže Zekić i dodaje;

"Međutim on je 2017. godine tačno znao da je prostor naš, da niko drugi nikad nije bo vlasnik prostora, nikad do tada, i sa nama pravi predugovor o zakupu poslovnog prostora u Trebinju, ovo su potpisi koje nas dvojica ovjeravamo. Međutim sad 2024. godine on ne zna za to“.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić smatra da je na sceni nesavjestan rad i zloupotrba.

„Oni koji su to uradili i koji su to kupili, ja bih im postavio pitanje – da li su, kada su svoje stanove kupovali, napravili takve greške koje su ovde napravljene. I kad su neku svoju ličnu imovinu kupovali, auto ili bilo šta, da li su pet puta provjerili da li je to sve u redu. Prema tome, ovde sigurno postoje elementi nesavjesnog rada u najmanju ruku, ako ne i zloupotrebe“, ističe Stanić.

Tužba protiv Srđana Šućure i više drugih lica ponovo je pokrenuta od strane Fonda 2023. godine. Zbog izvlačenja preko dva miliona maraka iz Fonda, deblji kraj bi mogli da izvuku građani, ukoliko finansiranje zdravstvene zaštite bude dovedeno u pitanje.