radnici.jpg

Povećanje iznosa neoporezivog dijela bruto plate, ali i ugrađivanje minulog rada i toplog obroka u minimalac samo su neki od prijedloga poslovne zajednice koji će biti stavljeni na sto pred republičke institucije u Srpskoj na temu o rješavanju problema rasta najniže plate.

Predstavnici poslovne zajednice u Srpskoj održali su sastanak sa rukovodstvom Srpske u četvrtak jer su, kako navode, dovedeni u problematičnu situaciju zbog rasta najniže plate. Nakon sastanka poručeno je da će zajedničkim snagama tražiti načine kako da pomognu privredi. Razgovori na tu temu biće održani iduće sedmice, a predstavnici poslovne zajednice otkrivaju koja će sve rješenja ponuditi Vladi RS.

- Povećanje minimalca za 30 odsto prouzrokovaće povećanje svih ostalih plata. To će napraviti problem svim privrednicima, prije svega u prerađivačkoj industriji. Neke grane su pogođene više, druge manje. Otežavajuća okolnost jeste i to što su u svim preduzećima pale narudžbe za ovu godinu, broj radnika je isti, a troškovi po osnovu rada su znatno veći - rekao je “Glasu” predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

Stav poslovne zajednice je, naglašava Ćorić, da se traže sistemska rješenja, odnosno da se ne ide od firme do firme, jer je, kako navodi, vrlo teško odrediti kriterijume koje preduzeće je pogođeno više, a koje manje.

- Vjerujem da ćemo za ovih nekoliko dana januara, zajedno sa Vladom RS, naći rješenja koja će koliko-toliko rasteretiti privredu, odnosno da bruto davanja za plate budu manja. Ima više rješenja koja su na stolu da bi to postigli. Ona bi trebalo da budu donesena kroz idućih pet-šest dana, jer uskoro kreće obračun prve plate u ovoj godini - poručio je Ćorić.

Ono što je njihov prijedlog koji bi, kako navodi, mogao biti realizovan bez većih problema je da minimalna bruto plata bude neoporeziva, ali i da minuli rad bude ugrađen u najnižu platu.

- To su neka rješenja koja su u igri, a kojima bi mogli na neki način pomoći privredi kako bi se ublažile posljedice odluke o minimalcu od 900 KM. To je realno i brzo je moguće donijeti rješenja o tom pitanju - zaključio je Ćorić.

Njegove stavove zastupa i prvi čovjek Unije poslodavaca Saša Trivić, koji je rekao da će republičkim zvaničnicima predložili da se u najnižu platu pored minulog rada ugradi i iznos toplog obroka.

- Naš prijedlog je da se minuli rad i topli obrok ugradi u najnižu platu i da se minimalac poveća na 950 maraka. Ti troškovi po jednom zaposlenom sada iznose od 1.050 do 1.100 maraka. Smatramo da je to najbolje rješenje i da bi sva druga mogla biti problematična. Vidjećemo da li Vlada ima neka bolja rješenja ili će ostati ovo naše - kazao je “Glasu” Trivić.

Kada je riječ o povećanju neoporezivog dijela plate naveo je da je trenutno pri isplati plate iznos od 1.000 maraka neoporeziv.

- Mi smo rekli da je tu neoporezivu osnovicu potrebno podići sa 1.000 na 1.300 KM. Time bi podrška Vlade poslodavcima bila od 13 do 15 maraka po radniku u smislu smanjenja efekata minimalne plate - zaključio je Trivić.

Vlada Srpske je krajem decembra 2023. godine donijela odluku o povećanju najniže plate za 200 maraka za ovu godinu, odnosno sa 700 na 900 maraka.

Kolektivni ugovor

Sastanku sa republičkim zvaničnicima prisustvovao je i predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić koji navodi da kompletne privredne grane trpe štetu zbog rasta minimalca.

- Unija poslodavca i Savez sindikata RS trebalo bi da otpočnu pregovore o pitanju sklapanja kolektivnih ugovora. Tim ugovorima treba definisati najnižu platu, odnosno minimalni koeficijent u privrednim granama - rekao je “Glasu” Račić, koji smatra da bi privreda na taj način izašla iz problema u kojem se našla zbog rasta najniže plate.