Nina-Lojovic-Milinic-insta-min.jpg

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras će biti otvorena izložba slika i kolaža Nine Lojović Milinić, akademskog slikara iz Trebinja pod nazivom “Umjetnost naslućivanja”.

Izložbu čini dvadeset slika rađenih tehnikom akril na platnu i dvadeset  kolaža, nastalih u proteklih pet godina.

“Dubiozna umjetnička nadgradnja Nine Lojović Milinić, nije puko koketiranje sa raskošnim darom koji ova autorka posjeduje. To je duboko promišljeni urbani pejzaž, metafizička interpretacija stvarnih pozicija njenog grada Trebinja, njenog okruženja. Rekao bih da je ta tema gotovo surovo pronašla. Nina ne likuje niti se zanosi gordošću, zbog toga što oslikava svoje sopstvo, ona se jednostavno uhvatila u koštac sa suštinskim problemom koji obrađuje, markirajući ga u svojoj podvijesti, da bi ga ponovo rastočila i reprogramirala, oduzimajući mu prirodnu sladunjavost i neminovnost, koja je inače varljiva i zavodljiva. Ona jednostavno prikuplja elemente sjećanja i od njih gradi svoj grad. Tako naslikana slika njene imaginacije, postaje univerzalna, utopistički, urbano estetizovana, ali i po njenoj mjeri”… (Miomir Mišo Vemić iz kataloga izložbe)

Nina Lojović Milinić je rođena 1976. godine u Trebinju. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2003. godine u klasi akademika Milorada Ćorovića. Magistrirala je 2009. godine na Akademiji umjetnosi u Banja Luci gdje je i doktorirala deset godina kasnije.

Predsjednik je i jedan od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Istočne Hercegovine “Milorad Ćorović”.

Do sada je imala osam samostalnih izložbi. Učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Otvaranje izložbe je u 19 časova.

Izložbu slika i kolaža Nine Lojović Milinić “Umjetnost naslućivanja” organizuje Kulturni centar Trebinje.