Doktor pregled.webp

Jaki respiratorni virusi danima haraju Hercegovinom. Zato su ambulante u domovima zdravlja krcate. Pune se i kapaciteti Bolnice Trebinje.

Doktori sa Odjeljenja za plućne bolesti nam kažu da je ovo odjeljenje već danima puno. Pacijenti dolaze sa različitim respiratornim infekcijama, različite su i kliničke slike. Oni sa težim, smješteni su na Odjeljenju intenzivne njege.

Zbog svega su zabranjene i posjete pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Za ATV iz Bolnice kažu da stanje nije zabrinjavajuće.

- Na bolničkom liječenju imamo 133 pacijenta, juče smo imali 132 od toga je hospitalizovano petoro djece na Odjeljenju za pedijatriju sa neonatologijom, a radi se o respiratornim dijagnozama. Primjera radi, 17. januara tekuće godine kada smo razmatrali tu odluku da se zabrane posjete, imali smo 145 hospitalizovanih lica - izjavila je Nikolina Jelić, portparol Bolnice Trebinje.

Pune ruke posla imaju i doktori porodične medicine. Kažu, obično je to tako u ovo doba godine, ali priznaju da brinu teže kliničke slike.

- Kliničke slike su od nekih blažih pa do onih malo komplikovanijih, tako da ima i težih slučajeva, a ima i blažih i standardnih slučajeva - ističe Radovan Todorović, pomoćnik direktor Doma zdravlja Trebinje.

- Pacijenti se najviše javljaju sa kašljem, povišenom temperaturom, zapušenim nosem, grloboljom, bolovima u tijelu - kaže Tatjana Bošnjak, načelnik porodične medicine u Domu zdravlja Trebinje.

Sve ovo liči na koronu, kažu Hercegovci. Zdravstveni radnici kažu da se testiranja na ovaj virus ne rade.