Beba.webp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija spremna za rebalans bužeta kako bi od aprila ili maja mogla da počne da isplaćuje uvećana sredstva za svako rođeno dijete.

On je rekao da će država za svako prvorođeno dete isplaćivati 500.000 dinara (8.300 KM), a za drugo rođeno 600.000 (10.000). Za treće i četvrto dete mere će biti mnogo ozbljnije, naglasio je Vučić na predstavljanju programa "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027".

Do sada je za prvorođeno dijete izdvajano 378.000 dianra, rekao je predsjednik i dodao da ne priča o novcu koji u tom cilju izdvajaju lokalne samuprave.

Podsjetio je da se do sada za drugo rođeno dete isplaćivalo 460.000 dinara. Presjednik je naglasio da će se mnogo raditi i na nagrađivanju majki i porodica koje imaju više djece, poput porodice Filić koja ima 12 djece.

"Takve porodice moraju da znaju da su naš ponos, ponos našeg društva, a ne da budu predmet kritika i ismevanja. Moramo mnogo da radimo na tome jer sve što radimo neće ništa vredeti ako ne budemo imali dece", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.