Curici.jpg

Među više stotina plivača u rijeci Trebišnjici bio je i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji već nekoliko godina unazad učestvuje u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju, ali je ovoga puta sa njim bio i sin Petar.

Njih dvojica su po prvi put zajedno učestvovala u plivanju za Časni krst u rijeci Trebišnjici.

Petar kaže da mu je drago što je plivao u hladnoj rijeci.

"Otac mi je pričao da je plivanje za Bogojavljenje nešto što se ne može opisati riječima i da je to poseban osjećaj, bez obzira na vremenske uslove. Danas je hvala Bogu bio lijep dan, ali je Trebišnjica uvijek hladna, pa je tako bilo i danas. Nadam se da je ovo tek početak mog učestvovanja u bogojavljenskom plivanju", kaže Petar.

Dodaje da mu je posebno drago što je plivao sa ocem.

"To je poseban osjećaj za mene i nadam se da će tako biti i ubuduće i da će nam se u narednim godinama pridružiti i dva brata pa da svi zajedno plivamo za Časni krst. Bog se javi", rekao nam je Petar.

Mirko Ćurić kaže da je osjećaj na ovaj dan poseban i da ga je teško opisati riječima.

"Ovoga puta je sa mnom i drugim brojnim učesnicima bogojavljenskog plivanja učestvovao i moj najstariji sin Petar. To je bila njegova želja i drago mi je što je sam odlučio da bude dio ovog velikog događaja. Kao otac sam ponosan na njega i drago mi je što prepoznaje naše vrijednosti, poštuje običaje, tradiciju", poručio je Ćurić.

On je kazao da, osim Petra, i njegova dva mlađa sina već govore da bi voljeli da plivaju za Bogojavljenje.

"Oni su mlađi i biće prilike da, ako budu željeli i dalje, svi zajedno plivamo. Posebno mi je drago što je danas bilo više nego ikada do sada plivača, a o narodu koji je izašao da posmatra događaj ne želim ni da govorim.Veličanstveno. Ovaj praznika se u Trebinju uvijek obilježi na dostojanstven i poseban način", rekao je Ćurić.