plivanja bogojavljenje trebinje 2021 (5).jpg

U Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg jutros je, na Krstovdan, liturgiju Svetog Vasilija Velikog služilo sveštenstvo hrama.

Praznično večernje s petohljebnicom počinje u 18.00 časova.

U organizaciji Fondacije „Sveti Vukašin“ Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, večeras će, u zatvorenom bazenu u našem gradu, biti organizovano bogojavljensko plivanje za Časni krst za djecu do 16 godina.

„I ove godine organizujemo bogojavljensko plivanje za naše najmlađe, sa ciljem da budemo pobjednici u rijeci života, kroz koju svi plivamo, noseći svoj krst. Prijavljeno je oko 300 dječaka i djevojčica, koje će večeras dočekati i blagosloviti episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije. Svi učesnici će biti pobjednici jer je poenta u sabornosti, Crkva jeste zajednica, to je njen način postojanja u vremenu i u vječnosti. Svi su dobrodošli, Bog se javi“, rekao je za Radio Trebinje otac Aleksandar Šmanja.

Početak bogojavljenskog plivanja u zatvorenom bazenu je u 20 časova i 30 minuta.

Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, sutra će biti organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst na rijeci Trebišnjici, za koje je već prijavljeno na desetine učesnika.

Prethodno će u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg svetu arhijerejsku liturgiju služiti Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, od devet časova, a potom će, u 10:30 časova ulicama grada proći svečana litija do rijeke Trebišnjice, gdje će biti osveštana voda i organizovano plivanje za Časni krst, potvrđeno je za Radio Trebinje u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Po tradiciji, pobjednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst biće nagrađen zlatnikom.