Plivanje djeca1.jpg

U organizaciji Fondacije „Sveti Vukašin“ Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u zatvorenom bazenu u našem grad organizovano je bogojavljensko plivanje za Časni krst za djecu do 16 godina.

Veliki broj djece zajedno sa svojim roditeljima došlo je da plivaju. Za svakoga plivača pripremljena je ikona i krst koji je u ruke malim plivačima dao vladika Dimitrije.

Božo Đurasović, ispred Fondacije „Sveti Vukašin“, istakao je da se prijavilo oko 250 djece i da su večeras svi pobjednici.

„Ideja se javila spontano. Jedan prijatelj, Hercegovac koji živi u Beogradu, poslao mi je video plivanja koje se održava u Obrenovcu i zajedno smo došli na ideju, kada već imamo zatvoreni bazen, da takvu manifestaciju organizujemo i za našu dječicu u Trebinju. Mislim da je nagrada za sve njih samo učestvovanje u jednom ovakvom danu i prazniku. Uz blagoslov vladike, naša Fondacija je preuzela organizaciju zajedno sa PK 'Leotar' i JU 'Bazeni' i svima njima se zahvaljujem na velikom trudu i pomoći”, objasnio je Đurasović.

Plivanje djeca3.jpg

Sveštenik Aleksandar Šmanja je naglasio da nije važno ko će biti prvi, drugi ili treći već da budemo zajedno.

"Skupili smo se ovdje da pokažemo šta znači biti crkva, a niko to bolje ne pokazuje od djece. Oni se uvijek druže i Bogu vjerno služe, zato što opraštaju svima i vole sve oko sebe. To je poenta života u crkvi i našeg načina postojanja i Bogojavljenskog plivanja. Nije važno ko će biti prvi, drugi ili treći već da budemo zajedno, da jedni druge volimo, da se zajedno molimo, i da zajedno postojimo u vremenu i to je način na kojem se postoji u vječnosti praštajući jedni drugima i voleći jedni druge. Najbolji učenici na svijetu su djeca", rekao je otac Aleksandar.

Desetogodišnja Milica Milić je istakla da je i prošle godine plivala za Časni krst.

"Drago mi je što sam i ove godine učesnik plivanja i nije mi bitno mjesto koje sam zauzela već mi je bitno da sam plivala", ponosno kaže Milica.

Plivanje djeca2.jpg

Trener u PK "Leotar" Stefan Bjelica je rekao da je većina djece iz njihovog plivačkog kluba.

"Svi su pobjednici koji plivaju i rivalitet je zanemaren jer se obilježava jedna svetkovina. Ovo je druga godina da se pliva za Časni krst i djeci je objašnjeno sve o značaju ovog događaja. Djeca su uzbuđena i sasvim se drugačije osjećaju sada u odnosu na takmičenje. Plivači su podijeljeni u šest kategorija i to po tri ženske i muške. Najmlađi plivaju u malom bazenu, a dvije starije grupe u velikom", rekao je Bjelica.