Diplome cazin.jpg

У Кантоналном суду у Бихаћу одржано је прво рочиште пред почетак суђења у предмету "Перо" против Адмира Хаџипашића, Горана Лаловића, Сенада Хаурдића, Рефика Ћатића, Снежане Кочић и Високе међународне школе у Цазину.

Све њих Тужилаштво УСК терети за низ кривичних дјела као што су организирани криминал, примање награде или дугог облика користи за трговину утицајем, кривотворење службене исправе и прање новца.

Ради се о предмету кодног назива "Перо", у оквиру којег су они оптужени за издавање лажних факултетских диплома, а на поменутом рочишту утврђена је динамика предстојећег судског процеса.

Тужилаштво УСК истакло је да је оптужница обимна, да садржи преко педесет страница, те да планирају саслушање 86 свједока, међу којима су и прикривени полицијски истражиоци и судски вјештаци, а планирана је и презентација више од 5.000 материјалних доказа.

Браниоци оптужених су такођер изложили стратегију одбране својих клијената, те саслушавање још неутврђеног броја свједока и презентацију материјалних доказа.

Прво наредно рочиште заказано је за 8. фебруар ове године, а динамиком суђења је планирано да се сваког мјесеца одржавају по четири рочишта у складу с препорукама Високог судског и тужилачког вијећа када се ради о предметима организованог криминала и корупције.

Кантонални суд у Бихаћу раније је потврдио оптужницу, а оптуженој групи, којом су руководили Адмир Хаџипашић и Горан Лаловић, ставља се на терет да су од 2016. године до краја 2019. кроз организовано криминално дјеловање у којем су учествовали и декани Високе међународне школе Цазин Сенад Хаурдић и Рефик Ћатић, те референт студентске службе Снежана Кочић, а све кроз рад и дјеловање Високе међународне школе Цазин, омогућили великом броју лица широм Босне и Херцеговине да без присуствовања настави, без полагања испита и кроз ретроактивно и фиктивно приказивање студија стекну дипломе различитих академских звања.

Група је дјеловала тако да су се Адмир Хаџипашић или Горан Лаловић претходно састајали са већим бројем лица из Босне и Херцеговине и то у кафићима, на бензинским пумпама, па чак и у теретанама и од истих су узимали новац на руке или тим лицима налагали да новац уплате на банковни рачун Високе међународне школе Цазин, послије чега су наређивали осталим члановима групе да израђују лажну документацију на основу које су се у коначници израђивале лажне факултетске дипломе.

На овакав начин организована криминална група је издала 67 факултетских диплома, односно кроз кривично дјело прање новца укупно 148 лажних факултетских диплома, наводи се у оптужници.

Током провођења истраге прикривени истражитељ је, дјелујући по наредби суда, за период од око два мјесеца успио купити диплому економског факултета, те је том приликом означени новац предао на руке Хаџипашићу и од њега преузео диплому.

Овај модус операнди је потврђен саслушањем великог броја лица која су у својим исказима потврдила да су дипломе напросто куповала дајући новац Хаџипашићу и Лаловићу, при чему је велики број саслушаних кандидата потврдио да су само једном или два пута били у Цазину, те да не знају никог од професора школе и да су у највећем броју случајева дипломе стицали на експерсан начин.

Истакнуто је да се ради о најобимнијем предмету у пракси Тужилаштва УСК у оквиру којег је откривена и спријечена развијена и организирана мрежа продаје факултетских диплома кроз коју се се прибављала и прала огромна новчана средства.