Vojnik.jpg

Sjedinjene Američke Države imaju najjaču vojsku na svijetu, dok je u regionu Zapadnog Balkana najsnažnija Vojska Srbije koja je zabilježila skok u odnosu na prethodne izvještaje i sada se nalazi na 56 mjestu.

U najnovijem izvještaju portala Global fajerpauer za 2024. godinu, ukupno je rangirano 145 zemalja i teritorija na osnovu njihove vojne moći, a prilikom izrade liste u obzir su uzeti različiti faktori.

Na drugom mjestu po vojnoj snazi je Rusija, a na trećem Kina. Slijede Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija. Izrael se nalazi na 17. a Ukrajina na 18. mjestu.

Kada je riječ o našem regionu, Srbija prednjači po snazi vojske i nalazi se na 56. mjestu što je pomak u odnosu na prethodni izveštaj. 

Iza nje su armije Hrvatske koja se našla na 66. mjestu, Albanije čija vojska je na 90 mjestu. Na 110. mjestu je vojska Severne Makedonije, na 116. je BiH, dok je Crna Gora na 129 mjestu.

Na ovoj rang listi se nalazi i tzv. Kosovo koje zauzima 135. poziciju. Benin, Somalija, Surina, Moldavija i Butan nalaze se na začelju liste.