Bolnica trebinje rukovodstvo.jpg

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta rekao je da je u 2023. godini u ovoj ustanovi bilo više od 12.000 hospitalizacija i više od 55.000 ambulantnih pregleda.

Lambeta je istakao da treću godinu zaredom Bolnica Trebinje posluje finansijski pozitivno, što predstavlja veliki izazov s obzirom na stanje u zdravstvenom sektoru u Republici Srpskoj.

"Veliku zahvalnost tome dugujemo i Odjeljenjima za oftalmologiju, hirurgiju sa ortopedijom i ginekologiju, gdje su se počele izvoditi visokosofisticirane operacije, a koje se inače izvode samo u zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa. Takođe, uspjeli smo revidirati i liste čekanja na svim odjeljenjima/službama, osim čekanja na kardiološki ultrazvuk, gdje težimo ka iznalaženju najpovoljnijeg rješenja i angažovanju dodatnog kadra, a u toku je instalacija i novog kardiološkog ultrazvuka, koji će umnogome doprinijeti bržem radu", kazao je Lambeta.

On je podsjetio da se u 2023. godini desio i istorijski trenutak za Hercegovinu, a to je gradnja nove Bolnice koja će se prostirati na oko 17.500 m2 i brojati 223 bolnička kreveta i 20 odjeljenja.

"U 2024. nas očekuje odlazak medicinskog kadra na stručno usavršavanje za rukovanje novom medicinskom opremom koja nas očekuje u prostorijama nove bolnice, a u toku je i izrada nove sistematizacije radnih mjesta u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske", pojasnio je Lambeta.

Pomoćnik direktora za nemedicinska pitanja, g. Predrag Vreća, kazao je da treću godinu zaredom pravdamo nikad vrijednije ugovore sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, gdje uspijevamo uredno izmirivati sve obaveze prema zaposlenim radnicima, ali i dodjeljivati jubilarne naknade i naknade po drugim osnovima.

"Smanjen je i dug prema dobavljačima za preko 60 odsto u odnosu na 2021. godinu, a u nastavku 2024. godine planiramo izmirivanje ostatka duga", istakao je Vreća.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja dr Tatjana Mrdić navela je da u trebinjskoj Bolnici radi 45 specijalista, 38 specijalizanata i osam doktora medicine, dok je samo u posljednje tri godine dodijeljeno 20 specijalizacija, a u narednom periodu je planirana slična dinamika.

"U toku 2024. godine biće raspisano 18 novih specijalizacija, dok je trenutno u toku konkurs za njih šest. Spremni smo za mijenjanje kadrovske politike Bolnice, jer bez ljudskog faktora nema ni sigurne i kvalitetne zdravstvene usluge. Takođe, u toku 2023. godine pokrenuli smo niz novih medicinskih procedura u pogledu visokosofisticiranih operacija tercijarnog nivoa, kako pacijenti ne bi putovali kilometrima po potrebnu zdravstvenu uslugu nego istu dobili u svom gradu", pojasnila je Mrdićeva.

Prema njenim riječima, u 2023. godini počela je i primijena biološke terapije, a pacijentima je dostupna i stalna usluga neuro i maksilofacijalnog hirurga.

"U narednom periodu počinjemo i sa artroskopskim operacijama koljena, ramena i skočnog zgloba, kao i modernim operacijama vena i hemoroida i sekundarnim operacijam katarakte. Pregovaramo i sa određenim specijalistima iz okruženja kako bi započeli svoj poslovni angažman u našoj ustanovi i time doprinijeli proširenju zdravstvenih usluga", istakla je Mrdićeva.