Palata pravde trebinje.jpg

Osnovni sud u Trebinju je u postupku koji je vodio sudija Aleksandar Perišić, donio sramnu presudu u kojoj je Bilećanina Miodraga Zvijera /1996/ osudio na novčanu kaznu od 1.000 KM za krivično djelo "polno uznemiravanje" nad tada trinaestogodišnjom djevojčicom iz Bileće /2007/, kaže za TrebinjeLive.info djevojčicina majka Tijana Fimić.

Fimićeva navodi da je presuda trebinjskog Osnovnog suda samo jedan u nizu sramnih događaja od strane pravosudnih institucija iz našeg grada koji je pratio predmet od samog početka, odnosno od septembra 2020. godine, kada je slučaj prijavljen policiji i kada je okriveno Zvijerovo nedjelo.

Navodi da je njena maloljetna kćerka polno uznemirava od strane Miodraga Zvijera najmanje šest mjeseci tokom 2020. godine, na način da je fizičkim i verbalnim neželjenim ponašanjem polne prirode povrijedio njeno dostojanstvo.

"Dolazio je u naselje gdje se igra moja kćerka, pozivao bi je da prošetaju i da nasamo popričaju kako bi je naučio o životu i ljubavi, što je moje dijete svaki put odbijalo. Zatim bi je dodirivao po nogama i stomaku, zavlačio ruku pod njenu majicu, mazio je po leđima. Iako mu je govorila da prestane i sklanjala njegovu ruku, sve bi se nastavilo kroz poruke na Instagramu, gdje joj je, osim pisanja, slao i fotografije nagih djevojaka, ali i svojih prijatelja. Iako ga je blokirala, nastavio je da je proganja", navela je Fimićeva.

Pojasnila je da je Zvijer zatim njenu kćerku nastavio da poziva da imaju seksualni odnos kad god bi je sreo na ulici.

Ipak, ovakve strašne optužbe, koje su potvrđene i u presudi Osnovnog suda krajem novembra 2023. godine, nisu bile dovoljne da se predmet bez odlaganja riješi, već je skoro tri godine stajao u ladici bez ikakvih naznaka da će se Zvijer naći pred licem pravde.

"Zamislite kakvi su to organi kada polno uznemiravanje nad djetetom, koje je posebno ranjiva kategorija, drže skriveno od očiju javnosti skoro tri godine. Postoje razne sumnje šta su željeli da urade sa ovim predmetom, ali tek nakon mog obraćanja Republičkom tužiocu, pozvali su me iz Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju da dam izjavu. To je bilo u junu 2023. godine", istakla je Fimićeva.

Kako kaže, pozvala je tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju Bojana Marković.

"Tada mi je obećala da će me, kao roditelja, obavijestiti o svim okolnostima koje se budu dešavale u predmetu protiv Zvijera. Pozivala sam je svakog mjeseca, ali sam uvijek dobijala isti odgovor - istraga je u toku. Kada sam je pozvala u novembru, rekla mi je da je u toku vještačenje u Banjaluci. Sredinom decembra mi je rekla da je podignuta optužnica, nakon čega sam otišla do pisarnice Osnovnog suda gdje sam predala zahtjev da mi se dostavi tekst optužnice. Na moje zaprepašćenje - dostavljena mi je presuda koja je donesena 28. novembra, bez mog znanja da je uopšte održano suđenje", navela je ogorčena Fimićeva.

Kaže da je najgore od svega što su je u trebinjskom tužilaštvu zavlačili i lagali.

"U decembru mi Markovićeva kaže da je podignuta optužnica, a Osnovni sud presudu donio krajem novembra. Na izricanju presude prisustvovala upravo ta ista Marković. Sve su radili samo da ne saznam tok suđenja. I na presudi su napisali da je ona pravosnažna, jer se nijedna od strana nije žalila, pa samim tim nema prava na žalbu. To je sramota šta su uradili, ništa im nije sveto. Ne bih voljela da ikada dožive nešto ovako, a ne da se osjećaju kao ja i da ne mogu da zaustave suze", priča nam Fimićeva.

Ipak, porodica Fimić je uložila žalbu, o kojoj će odlučivati Okružni sud u Trebinju, a o svemu je obaviješteno i Ministarstvo pravde Republike Srpske.

"Sam sudski postupak je pun manjkavosti. Zamislite, takvog prestupnika kazniti sa novčanom kaznom, a da se pritom ne uvaži odredba zakona koja predviđa zatvorsku kaznu. Kakva je to poruka ovog suda (ne)pravde. Ovo je sramota šta rade. I sada bih trebala da ćutim i da sagnem glavu. Vjerujete da neću i da ću se boriti za svoje dijete i porodicu", navela je Fimićeva.

DJETETU POTREBNA PSIHOLOŠKA POMOĆ

Kada je sve izašlo u javnost, maloljetna Bilećanka nije pohađala školu dvadesetak dana, a u cijeli slučaj je bio uključen školski psiholog.

"Nažalost, nakon sramne presude moje dijete se ponovo promijenilo, ponovo ima probleme i sada mora da posjećuje medicinskog psihologa. Ovo je ostavilo velike posljedice po nju", navela je Fimićeva.

Sudija Aleksandar Perišić u sramnoj presudi, između ostalog, navodi da je razmatrajući težinu počinjenog krivičnog djela, mišljenja da je izrečena novčana kazna adekvatna težini počinjenog krivičnog djela i da će se sa njom u potpunosti postići svrha kažnjavanja.

"Čije dijete je sljedeće treba pitati sudiju Perišića i tužioca Markovićevu? Imaju li imalo morala, časti, etike? Jesu li svjesni kakvu su donijeli presudu!? Neka im služi na čast. Očekujem od Okružnog suda da uvaži moju žalbu, poništi presudu i naloži novo suđenje. A ako i Okružni sud ostane nijem - nećemo na tome stati i tražićemo zaštitu od Vrhovnog suda Republike Srpske. Već je upoznato Ministarstvo pravde Republike Srpske, a ako treba biće upoznati i svi drugi koji odlučuju da se ovakvi zlotvori smjeste iza rešetaka", poručila je Tijana Fimić.