Sipa hapsenje.jpg

У борби против организираног криминала велику улогу одиграло је дешифрирање Скај и Аном апликација, путем којих су криминалци комуницирали, те су разоткривене многе нарко групе у БиХ.

Према подацима Тужилаштва Босне и Херцеговине, у 2022. години подигнуте су прве оптужнице у предметима из Скај и Аном апликација, а њих више од половине подигнуто је у 2023. години. До сада је подигнуто осам оптужница, против укупно 66 особа, укључујући три правна лица, преноси Аваз.

Забиљежене су и прве правомоћне пресуде у Скај и Аном предметима након споразумних признања кривице. У оквиру два предмета кривицу је до сада признало 13 оптужених. Укупно су изречене 22 године и 10 мјесеци правомоћних казни затвора. Највише њих признало је кривицу у предмету „Стаза“, чији је вођа групе Драган Пејовић Босанац.

Казне су се кретале од једне до пет година затвора, а новчане споредне изречене су у износу од 29.000 марака. Када је ријеч о противправној имовинској користи, одузета је у износу од 48.900 марака и 2.000 еура.

У оквиру предметних споразума изречене су мјере сигурности одузимања предмета, и то: марихуана у количини од 154,7 килограма, аутомобил БМW који је коришћен у извршењу кривичног дјела, те мобилни телефони, рачунари и средства везе.

До сада су оптужени Милан Матковић и чланови његове екипе, потом Митја Контич, Александар Николић, Драган Гајић, Блаженко Рашевић, Шабан Кудо и Вељко Угрешевић. У току је суђење групи Далибора Раилића, који се терети за убиство начелника Сектора криминалистичке полиције Приједор Раденка Башића.

Крајем прошле и почетком ове године финализована је истрага и подигнута оптужница с доказима из Скај и Аном апликација за кривично дјело с коруптивним елементима у предмету Недељко Лубура и Бојан Рогуљић. Првооптужени у овом предмету у вријеме извршења кривичног дјела био је високопозиционирани инспектор МУП РС.

Некадашњи припадник Граничне полиције (Владан Ковачевић), након споразумног признања у Скај предмету “Стаза”, осуђен је на казну затвора од три и по године, наводе из Тужилаштва БиХ.

Бројне су истраге у овим предметима које још нису окончане. Тако се у наредном периоду очекују оптужнице против Адмира Арнаутовића Шмрка и групе Елвиса Кељмендија. Скај бјегунци су Огњен Орашанин Орас и Златан Ћук, који важи за особу блиску криминалном шкаљарском клану.

Најмлађи оптужени има 27, а најстарији 58 година.

Оптужнице и за полицајце

Од укупно истрагом обухваћених око 15 запослених полицијских и агенција за спровођење закона, до сада су међу оптуженима петорица полицајаца. Ријеч је о припадницима МУП ХНК, ГПБиХ и МУП РС, а оптужен је и некадашњи савјетник у Министарству сигурности БиХ Бојан Цвијетић.

– Према евиденцијама у предметима на основу оптужница Тужилаштва БиХ с доказима из Скај и Аном апликација, у 2023. години више десетина свједока у неколико предмета који су у фази главног претреса дало је исказе и свједочења у судницама, у оквиру којих су свједочили и полицијски службеници партнерских агенција који су говорили о процесима дешифровања порука и истрага о организираним криминалним групама – навели су из Тужилаштва БиХ.