Ilija tamindzija.jpg

Napadi na Srbe u Federaciji BiH nisu samo zastrašivanja nego smišljene provokacije i institucije treba da ih rasvijetle i preduzmu mjere protiv počinilaca, izjavio je Srni potpredsjednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Ilija Tamindžija.

Tamindžija je napomenuo da Srbi i nisu prijetnja, s obzirom na to da ih je u FBiH mali broj, ali da se napadom na njih i na sva srpska obilježja želi poslati poruka da su nepoželjni u tom entitetu.

On je rekao da, ukoliko oni kojima su puna usta BiH napadaju na drugi entitet - znači da napadaju i na BiH, odnosno da su protiv svih u BiH.

- Ne možete biti protiv jednog entiteta koji čini sastavni dio, a da niste protiv kompletne BiH - rekao je Tamindžija, koji je i poslanih SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Tamindžija je rekao da su napadi bili posebna tema dva odbora za bezbjednost Republike Srpske i FBiH, a da je zajednički zaključak bio da se svi napadi na povratnike, u FBiH ili Republiku Srpsku, tretiraju na isti način.

- Zajednička poruka bezbjednosnim agencijama je da je potrebno da se u potpunosti rasvijetle ti slučajevi i da javnost bude obaviještena koje mjere su preduzete protiv počinilaca - rekao je Tamindžija.

On je ocijenio da je, kada je riječ o napadu na povratničku porodicu Šantić u Mostaru, materijalna šteta nadoknadiva, ali da ostaje gorčina da je neko smogao snage da za srpski praznik Božić da zastraši porodicu koja nikome nije prijetnja, niti je kome šta nažao učinila.

- To je neka poruka ostrašćenih umova i protiv njih bi institucije trebalo da preduzmu određene mjere, ali mi još ne znamo ko su počinioci. Institucije uglavnom ne odrade svoj posao, kao što je u ovom slučaju zakazala policija, te nisu nađeni počinioci - rekao je Tamindžija.

Tamindžija je napomenuo da postoji razumijevanje za policiju, odnosno za teškoće, te ocijenio da su posljednji slučajevi napada bili smišljeni.

- Oni su rezultat možda i govora mržnje koji dolazi uglavnom iz FBiH oko obilježavanja značajnih datuma za Republiku Srpsku - Dana Republike i pravoslavnog Božića, tako da bi svaki normalan građanin u BiH trebalo takve incidente da osudi - naglasio je Tamindžija.

U mostarskom naselju Bijelo Polje na Božić je kamenovana kuća srpske povratničke porodice Šantić. Policija je izašla na lice mjesta i utvrđeno je da je jednim kamenom razbijeno prozorsko staklo.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH ukazao je da je u 10 dana ove godine neriješeno skidanje zastave sa pravoslavne crkve u Konjicu, napad na Srpkinju u Mostaru, paljenje zastava Republike Srpske u Zenici, kao i pucnjava pored manastira Zavala.