Tatjana bosnjak.jpg

Načelnik trebinjske Službe porodične medicine Tatjana Bošnjak rekla je u ATV jutru da u Domu zdravlja imaju više posla u ovom periodu godine.

Kao jedan od razloga za to Bošnjak navodi to što se pretjeruje u slavlju, a s druge strane, kaže ona, ovo je sezona respiratornih infekcija.

Prema njenim riječima pacijenti se obično javljaju sa kašljem, povišenom tjelesnom temperaturom, zapušenim nosem, grloboljom, malaksalošću. Ona je dodala da su u opticaju razni virusi te da ima i stomačnog virusa.

Bošnjak savjetuje da oni koji osjete neke tegobe ostanu kod kuće kako bi se odmorili ali i kako bi se spriječilo širenje virusa.

Bošnjak je apelovala da građane da antibiotike nikako ne uzimaju na svoju ruku nego da se jave doktoru koji će dalje donijeti odluku. Kada je riječ o virusima, dodaje, antibiotik nije lijek nego se on uključuje u slučaju komplikacija.

Svako od nas mora raditi na sopstvenom imunitetu, dodaje Bošnjak i kaže da je važno da se jede puno voća i povrća, da se unosi dovoljno tečnosti, te da budemo fizički aktivni i da imamo dovoljno sna.

Ona kaže da je preporučljiv unos vitamina D, C i Cink kao i probiotika.