Aleksandar vucic.jpg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namjenu.

"Mi pripremamo sada novi paket od još 150 miliona evra i još 400 miliona evra, za sve ove godine za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije i ova godina će biti najsnažnija i najveća u pogledu vojne opreme i ovo što sam rekao je mimo onoga što je već zapisano u budžetu Republike Srbije, gde je predviđeno negde oko 360 miliona evra za dodatno naoružavanje, pa kada sve ovo saberete ova godina će biti godina u kojoj ćemo se najbrže i najsnažnije opremati", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nova vozila i oprema bi trebalo da stigne do 2026. godine.

"Svakako će biti velike izmene u našim jedinicama, idemo na nešto manje taktičke jedinice, koje će imati mnogo bolju koordinaciju i to nije samo reč o lakim pešadijskim jedinicama, nije reč samo o specijalnim jedinicama, već je reč i o našim oklopno mehanizovanim jedinicama", kazao je Vučić.

"Trenutno imamo na računu Jugoimport SDPR-a 186 miliona evra slobodnih sredstava i potrošićemo ih odmah na kupovinu oružja iz Srbije, iz naših fabrika namenske industrije, to će biti osa, nora", najavio je Vučić.

"Uzećemo dodatnih 8 Nora, 81 produženi Miloš i svaki će biti naoružan mitraljezom i protivoklopnim raketama. Uzećemo 30 kupola za Lazar sa specijalnim dupsovima, kao i 26 borbenih vozila pešadije, dobili smo i neku opremu koju smo kupili pre dve godine a stigla je nekim čudom do nas, služi za ometanje protivničkih sistema", dodao je on.

Vučić je izjavio danas da očekuje da uskoro, prvi put, u Srbiji se krene sa serijskom proizvodnjom dronova "samoubica" i najavio da bi već prije kraja ove godine mogli da imaju više hiljada takvih dronova i predatih Vojsci Srbije na upotrebu, piše B92.

Vučić je tokom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije rekao novinarima da to može sa ponosom da najavi i zahvalio ljudima iz Vojnotehničkog instituta i svima drugima koji u tom učestvuju, što su vrijedno i naporno radili po tom pitanju.

Povodom najave ministra policije privremenih prištinskih institucija Dželjalja Svečlje da će sve kosovske patrole imati duge cijevi, izjavio je da je neskriveni cilj toga protjerivanje, progon i maltretiranje Srba, dodaje Tanjug.