Viber.webp

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske upozorilo je građane da ne otvaraju poruke sumnjivog sadržaja na aplikaciji "viber", jer je primjećeno da je u okviru ove aplikacije aktuelna "fišing" kampanja koja ima za cilj iskorištavanje broja telefona građana za instaliranje "vibera" na drugim uređajima.

Način na koji se fišing link širi je taj da građani u aplikaciji "viber" prime poruku sa linkom https://www.viber.com/activate_secondary/ ili slično, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

"Nakon otvaranja ovog linka, automatski se omogućava aktivacija `vibera` na drugom uređaju, uz korišćenje broja telefona od žrtve", navodi se u saopštenju.

Poruka sa malicioznim linkom se najčešće dijeli u okviru "viber" grupa, te može da bude poslata i od poznatog pošiljaoca čiji je broj telefona već kompromitovan.

Iz MUP-a Srpske pozivaju građane da, ukoliko prime poruku ovog sadržaja, da je ne otvaraju, te da prvo provjere ko ih šalje, kao i da pokušaju ostvariti komunikaciju sa pošiljaocem na drugi način, kako bi se uvjerili da zaista postoji namjera za slanje linka.

Da bi građani zaštitili svoj broj, treba da otvore "viber" aplikaciju na svom mobilnom telefonu, izaberu opciju "još" /more/, zatim opciju "podešavanja" /settings/, te "nalog" /account/.

"Izaberite `desktop i tablet`, te će te na ovaj način pristupiti listi uređaja na kojima je aktivan `viber` nalog registrovan sa vašim brojem telefona. Sa ponuđene liste izaberite uređaj koji želite da deaktivirate, te potvrdite deaktivaciju kada se to od vas zatraži", poručili su iz MUP-a Srpske.