trebinje grad 2.jpg

U Trebinju je većina ugostiteljskih objekata priredila bogat program za domaće stanovnike i posjetioce povodom pravoslavne Nove godine, dok doček na otvorenom nije planiran, izjavila je Srni direktor trebinjske Turističke organizacije Mirjana Putica.

Putica je rekla da očekuje da će Trebinje i za doček pravoslavne Nove godine biti puno i da će svi moći da odmore i uživaju u tom gradu i sadržajima koje nudi, kao i brojnim restoranima, kafićima i ostalim ugostiteljskim objektima.

Ona je podsjetila da ni prošle godine u Trebinju nije bilo dočeka pravoslavne Nove godine na otvorenom i podsjetila da je za međunarodnu novu godinu ove godine bio organizovan bogat program sa četiri dana različitih sadržaja.

"Samo za novogodišnje praznike u Trebinju je zabilježeno više od 7.000 noćenja turista, najviše iz regiona, ali je bilo i gostiju iz dalekih evropskih zemalja", dodala je Putica.

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, dočekaće Novu godinu u ponoć između subote i nedjelje, 13. i 14. januara.

Ove crkve 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika - Obrezanja Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.