sveti stefan

Srpska pravoslavna crkva i vjernici, trećeg dana Božića, molitveno se sjećaju svetog prvomučenika - arhiđakona Stefana. A danas je i treći dan Božića i obilježen je crvenim slovima u kalendaru SPC.

Stefan je bio Jevrejin, rođak apostola Pavla. Pripadnik je onog dijela jevrejskog naroda koji su živjeli u grčkim oblastima i govorili grčkim jezikom.

Prvi je od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Zato je i prozvan arhiđakonom.

 

Činio je mnoga čudesa, a neprijatelje je pobjeđivao jasnim i istinitim riječima. Svojom vjerom činio je mnoga čudesa među ljudima, a svojim protivnicima - Jevrejima, suprotstavljao se mudrošću i silom Svetog Duha.

Optužen je da je hulio na Boga i na Mojsija, a uz pomoć lažnih svjedoka i osuđen. Na suđenju, Sveti Stefan je odlučno i razložno pobijao jednu po jednu klevetu lažnih svedoka. Izložio je, jasno i sa velikim poštovanjem, cijelu istoriju Izrailja od Avrama, koji je prvi dobio obećanje o dolasku Mesije do Mojsija, o kojem je govorio sa velikim strahopoštovanjem i uvažavanjem.

No, istina o Mesiji još više je razgnevila svešteničke i narodne polavare. U tom uzavrelom trenutku, arhiđakon Stefan pogleda u nebo i to što je ugledao objavi svima prisutnima: „Evo, vidim nebesa otvorena i sina čovječijeg gdje stoji s desne strane Boga".

Ubrzo poslije toga izveli su ga iz grada i kamenovali.

Njegove posljednje riječi su bile: „Gospode, ne uračunaj im grijeh ovaj".

sveti stefan 1

Među mučiteljima nalazio se i njegov rođak Savle, kasnije apostol Pavle. Stefanovu mučeničku pogibiju gledala je sa nekog udaljenog mjesta i Presveta Bogorodica sa Svetim Jovanom Bogoslovom i usrdno se molila Bogu za ovog stradalnika istine i vjere.

Između Starog grada Jerusalima i Maslinske gore, leži Kedronska dolina, gdje je usmrćen Sveti Stefan.

sveti stefan 2
Mjesto gdje je usmrćen Sv. Stefan Prvomučenik

Tijelo svetog Stefana krišom je uzeo i sahranio na svom imanju potajni hrišćanin i knez jevrejski Gamalil. Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine.

mosti svetog stefana
Mošti Svetog Stefana Prvomučenika

Stradanje Svetog Stefana se zbilo godinu dana poslije silaska Duha svetoga na apostole, odnosno iste godine kada se Gospod Isus Hristos vazneo na nebo. Prvi je hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva prvomučenikom.

A koliko je poštovan među Srbima govori i sledeće: Stefandan je bila krsna slava Stefana Tvrtka Prvog Kotromanića. U Povelji iz 1382. Dubrovčanima naš tadašnji vladar, kako sebe naziva, kralj Srbljem, Bosne, Pomorja, Humske zemlje, Donjih Kraja, Zapadnih strana, Usore, Soli i Podrinja i ostalim, ovako proslavlja svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

Kralj Stefan Tvrtko I Kotromanić u istoj Povelji navodi da je ovom svetitelju posvetio novosagrađeni grad i nazvao ga Sveti Stefan. Radi se o današnjem Herceg-Novom!

“Veoma je prijatno proslavljati Tebe kako dolikuje i istinskom vjerom i ovom, dakle pobožnom i radosnom riječju obratiti se Tebi, o prvomučeniče Hristov Stefane. Ti se, pak, za one što te kamenovahu moljaše govoreći: 'Gospode, ne uzmi im ovo za grijeh, jer ne znaju šta čine'. Toga radi, o mnogostradalniče, kao što si se molio za one što Te kamenovahu – još više se moli Vladici mojemu Hristu Bogu za onoga koji Ti se uvijek moli, priziva Te i priznaje Te za stradalnika Hristova i koji sva dobra djela čini u Gospodu Bogu svojemu, prizivajući Tebe u pomoć, jer Tvojim moljenjem primih blagodat od Gospoda Boga i udostojen bih vijenca i časti i skiptra carskoga mojih roditelja svetih, ranijih gospodara srpskih (gospode srpske), kraljeva i careva, da slijedeći životu njihovu i pravilima carskim sve nedostatke ispravljam i upravljam u zemljama Bogom darovanog mi kraljevstva.“

freska sveti stefanJedan od prvih prikaza Sv. Stefana Prvomučenika

Slavski Tropar