matija beckovic.jpg

Akademik Matija Bećković izjavio je da ono što je krsno ime za svakog Srbina koji slavi slavu, to isto je i za Republiku Srpsku 9. januar - Dan Republike, najvažniji dan.

Komentarišući okolnosti u kojima se proslavljaju Dan Republike Srpske i Sveti Stefan, Bećković je istakao da su Srbi krsnu slavu slavili i u dobru i u zlu, u kući i u tamnici, u ropstvu i slobodi, što im niko nikada nije mogao zabraniti.

On je ukazao da je svakome ko slavi slavu njegov svetitelj - zaštitnik najvažniji.

Bećković je naveo da svako ko dođe u neki hram prvo traži lik svoga svetitelja i njegovu ikonu drži u kući, pa ništa drukčije nije ni u slučaju Republike Srpske.

"Nije čudo što je Srpska za slavu izabrala Svetog Stefana, prvog stradalnika za Gospoda, mada se ne zna ko je koga izabrao - Sveti Stefan Srpsku ili Srpska Svetog Stefana. Ono što je krsno ime za svakog Srbina koji slavi, to isto je i za Republiku Srpsku", rekao je Bećković Srni.

Govoreći o prijetnjama Kristijana Šmita u vezi sa proslavom Dana Republike, Bećković je sadašnji trenutak u BiH uporedio sa stanjem početkom prošlog vijeka.

"Da su se moćnici ovog sveta potrudili da `visokog međunarodnog predstavnika` nazovu drukčije, a ne kao i onog od pre više od sto godina, ne bi izazivali iste asocijacije i otkrivali šta mu je posao", rekao je Bećković.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda