Djuro music.jpg

U Herceg Novom je sinoć u 95. godini preminuo ljekar i humanista Đuro Musić, dobitnik najvećeg opštinskog priznanja – Povelje opštine Nevesinje. Tokom ratnih godina u nevesinjskoj bolnici je obavio oko 1.700 hirurških zahvata, spasavajući vojnike i civile, i nijedan nije imao fatalan ishod.

Srpska pravoslavna crkva dr Musića je za višegodišnju humanu djelatnost odlikovala Ordenom Svetog Save.

Medicinski podvizi dr Musića od 1993. do 2000. godine u Nevesinju i istočnoj Hercegovini zauvijek će ostati najsvjetliji primjeri žrtvovanja za običnog čovjeka.

Doktor Đuro Musić rođen je 1929. godine kao treće dijete u porodici Milana i Jelke Musić. Još kao dječak učestvovao je u Narodno-oslobodilačkoj borbi. Nakon rata pošao je u vojnu školu, ali je zbog bolesti prekinuo školovanje. Odabrao je da završi medicinu, u Beogradu. Vjerovao je tako može pomoći bratu oboljelom od tuberkoloze, a 1957. godine vratio se u rodni Herceg Novi. U Nevesinje je krenuo da pomogne u zbrinjavanju ranjenika na poziv dr Sava Bjelogrlića. Iako je radio u teških uslovima nije izgubio nijednog pacijenta.

Sahrana dr Đura Musića biće obavljena sutra u 15 časova u Manastiru Savina. Porodica će saučešće primati od 12 do 15 časova.