Policija srbija.webp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost jer je pokušano nasilno zauzimanje institucija države Srbije, te istakao da je uhapšeno više od 35 osoba.

Vučić je kasno sinoć, u trećem obraćanju javnosti rekao da je uhapšeno "više od 35 siledžija i da se akcija nastavlja".

Dodao je "postoje dokazi da učesnici nasilnog protesta nisu bili ubačeni, kao i da postoje svedoci koji su spremni da govore da je sve bilo pripremano".

"Analizirali smo sve što se događalo večeras i zahvalio sam pripadnicima kako policijske brigade, tako žandarmerije, svim pripadnicima policije, koji su težak teret podneli večeras, sagledali sve informacije i sa predstavnicima Bezbednosne informativne agencije", rekao je Vučić kasno sinoć.

Poručio je da "niko nema pravo da nanosi teške telesne povrede našim policajcima".

"Oni su roditelji, oni su deca, nečija. Imamo za sada dvojicu teško povređenih policajaca. Jednom je jedva zaustavljeno krvarenje. Imamo više lakše ili još sa nejasno utvrđenim stepenom povreda povređenih policajaca. Njih su gađali kockama kojima bukvalno sa lakoćom možete da ubijete čoveka. O staklu kojim je padalo preko vizira na lice, na ruke, na noge da i ne govorim", rekao je Vučić.

Još jednom je poručio građanima da ne brinu.

"Srbija je ozbiljna država, suprotstavićemo se svima i pobedićemo sve koji žele da naškode svojoj zemlji. Sačuvaćemo volju građana, sačuvaćemo i njih, ali oni koji žele da ruše svoju zemlju biće na mestu na kome treba da budu", rekao je Vučić.

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ivica Dačić rekao je da treba odvojiti šta su politička okupljanja od upada u državne institucije i rušenje ustavnog poretka i dodao da je za ponedeljak u 15 sati zakazao sjednicu Biroa.

"Ovde je reč o upadu u institucije i rušenju ustavnog poretka", rekao je Dačić poslije sednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost. On je rekao da su na sjednici razgovarali i o uticaju stranog faktora, prenosi RTS.

Dačić je rekao da se lista "Srbija protiv nasilja" u nazivu bori protiv nasilja, ali da primjenjuje nasilje i da time želi da mijenja izbornu volju.

"Svi koji su učestvovali na sastanku imaju zadatak da pozivaju na uzdržanost i mir i rešavanje problema kroz institucije", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da ako se nasilno pokuša rušenje države, državni organi će osigurati mir.

Podsjetimo, protest koalicije "Srbija protiv nasilja" završen je sinoć pošto je policija rastjerala demonstrante i zatvorila prostor oko Skupštine grada Beograda, u koju su okupljeni pokušali nasilno da uđu.

Policija je bila zatvorila cijeli plato ispred Skupštine grada Beograda, gdje su bila raspoređena brojna policijska vozila i kordon Žandarmerije, i počela da vrši uviđaj.

Kordon policijske brigade i Žandarmerije rastjerao je demontrante poslije višečasovnog protesta i potisnuo ih sa platoa ispred Skupštine grada u okolne ulice i ka Slaviji.

Pripadnici Žandarmerije sa opremom za razbijanje demonstracija napravili su krug oko zgrade Skupštine grada i RIK-a, u Ulici kralja Milana i ka Slaviji.

Policija je prethodno bacila suzavac iz zgrade Skupštine grada na demonstrante koji su nasilno pokušali da uđu unutra.

Demonstranti su polomili vrata i više prozora na zgradi Skupštine Beograda, bacali staklene flaše, kamenice i motkama razbijali vrata, prenosi Tanjug.

Okupljeni su na poziv jednog od lidera koalicije Miroslava Aleksića ranije sinoć okružili zgradu Skupštine grada i cijelo veče predvođeni liderima SPN pokušavali da probiju unutra, ali ih je policija spriječila u tome.

Predstavnici koalicije SPN rekli su da očekuju da se formira tim i počnu razgovori o priznavanju, kako su rekli, izborne volje građana, odnosno o tome da se ponište izbori i sredi birački spisak.