Policija rs.jpg

Policijski službenici Policijske uprave Trebinje će do 20. januara 2024. godine, planirati i realizovati više kako preventivnih tako i represivnih aktivnosti kojima je cilj očuvanje povoljnog stanja bezbjednosti u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika.  

Građani istočne Hercegovine, kao i svi gosti mogu da očekuju pojačano prisustvo policijskih službenika na ulicama.

Policijski službenici će vršiti pojačanu kontrolu svih učesnika u saobraćaju u poštovanju saobraćajnih propisa.

Akcentovaće se vožnja pod uticajem alkohola, opojnih sredstava ili psihoaktivnih lijekova s obzirom da je u vrijeme praznika pojačana konzumacija alkohola. Takođe, uslijed konzumacije alkohola za očekivati je i povećan broj prekršaja po javnom redu i miru.  

Do kraja mjeseca decembra realizovaće se preventivna kampanja „Petarde nisu igračke“ kojoj je osnovni cilj da se svi građani informišu o opasnostima nestručne i nepravilne upotrebe pirotehničkih sredstava. Takođe, će školarcima biti održano predavanje o opasnostima pirotehničkih sredstava, prije svega o tjelesnim povredama, koje su prve vidljive, a koje nastaju nestručnom upotrebom pirotehničkih sredstava.  

Do kraja januara 2024. godine, policijski službenici će realizovati preventivnu aktivnost pod nazivom „Lako je alkohol odbiti“ čiji je cilj podizanje svijesti svih učesnika u saobraćaju, najprije vozača, o dejstvu alkohola na opšte stanje čovjeka. Poznato je da alkohol daje hrabrost, ali ono što je važnije jeste da alkohol proužava vrijeme reagovanja u kriznim situacijama, da usporava reflekse čovjeka. Svi vozači su svjesni da u kriznim situacijama jedna sekunda može značiti sprečavanje nastanka saobraćajne nezgode.  

Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane u Hercegovini da se prilikom proslavljanja novogodišnjnih i božićnih praznika ponašaju u skladu sa bontonom i svim važećim zakonskim propisima.