Dusan putica knjizevno vece2.jpg

U Muzeju Hercegovine je održano književno, poetsko, muzičko veče na kojoj je predstavljena knjiga "Mit o Loliti" autora Dušana Putice.

Rođeni Dubrovčanin, koji je djetinjstvo proveo na Humu, Vojnu gimnaziju završio u Beogradu, a Vazduhoplovnu akademiju u Rajlovcuu kod Sarajeva, do sada je objavio roman "Kapetanova gora" i zbirku pjesama "Djeca pelen zvijezde".

Ovo je zbirka priča i treća knjiga Dušana Putice.

Putica kaže da se nakon više od 40 godina vratio u Trebinje gdje sada živi, a počeo je da piše u osnovnoj školi.

Prema njegovim riječima, ovo je književno veče kao nekada kada u gimnaziji, kada svi pričaju i učestvuju u razgovoru.

"Naslov ove treće knjige 'Mit o Loliti' je naslov jedne priče iz ove knjige. Svi znamo da živimo u vremenima gdje je sve dozvoljeno kako je Dostojevski davno nazvao i predvidio. Naredni užas koji nas čeka je dekriminalizacija pedofilije. Ja sam napisao 'Mit o Loliti' koliko mogu na umjetnički način skrenuti pažnju na užas koji nas čeka. Sa druge strane, ne treba da budemo pesimisti i kao što je rekao Dostojevski 'Čovjek je nesrećan samo zato jer ne zna da je srećan'. Zato moramo da živimo svaki trenutak, svaki dan, ali da znamo šta nam se sprema, da znamo kako se ponašati", rekao je Putica.

Ostale priče iz knjige su iz života i u svakoj je obrađena po jedna tema iz ovog vremena — pitanja dobra i zla, sudbine, ljubavi, bliskih odnosa.

"Ne nudim odgovore, već su to pitanja i navodim samo nadu, a nada je naš Gospod Isus Hristos. Pišem ili ne pišem i ove priče sam brzo napisao za četrdesetak dana. Po godinu ili dvije ništa ne napišem i onda mi dođe inspiracija....", objasnio je Putica.

Dusan putica knjizevno vece1.jpg

U programu su učestvovali učenici Muzičke škole i Gimnazije "Jovan Dučić", na harmonici Dragan Jelačić i grupa "Krugovi u žitu".

Ovo je bilo i humanitarno veče jer je sav novac od prodatih knjiga doniran Fondaciji "Sveti Vukašin".

Putica je član Udruženja književnika Srbije.