Kristijan-Smit-OHR-min.jpg

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a, te pojedine potpisnice Dejtonskog sporazuma, poručio je da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske jasan i direktan propust u provođenju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023, te pozvao Tužilaštvo BiH i policiju da reaguju ka zvaničnicima i državnim službenicima koji učestvuju u pripremi i organizaciji proslave ovog datuma.

"Nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine", rekao je Šmit, te dodao:

"Na organima za provođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji, je da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara", poručio je on putem Kancelarije OHR-a.

Šmit je napomenuo da je vladavina prava nezaobilazan uslov za stabilnu i prosperitetnu budućnost svih građana BiH, zajedno sa komunikacijom, dijalogom i kompromisom.

"Ovo bi trebalo da budu vodeći principi u odlučivanju o obilježavanju Dana Republike Srpske, jer će samo tada ovo biti praznik koji će svi građani moći prihvatiti i slaviti i koji može ojačati veze među građanima RS, a ne ih dalje dijeliti", dodao je on.