mirko curic gradonacelnik trebinja.jpg

Iz budžeta Grada Trebinja će u 2024. godini za zapošljavanje oko 300 lica biti izdvojeno oko 2.000.000 KM, najavio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

Ćurić je za TrebinjeLive.info rekao da je riječ o četiri programa zapošljavanja i to pripravnika, volontera, samozapošljavanja i podrške zapošljavanju u realni sektor te da su u toku pregoviri sa privrednicima kojima su potrebni novi radnici, o kojih će uveliko i zavisiti uspješnost programa.

"Na javni poziv za iskazivanje interesa za obavljanje pripravničkog/volonterskog staža prijavilo se oko 120 naših sugrađana. Grad će za te namjene obezbijediti oko 500.000 KM. Cilj je da posao dobije oko 140 ljudi, koji će svoj prvi posao moći da obavljaju u javnom ili privatnom sektoru", naveo je Ćurić.

On je istakao da će biti nastavljena i podrška samozapošljavanju, odnosno pokretanju sopstvenog biznisa.

"Za ove namjene smo predvidjeli 800.000 KM. U zavisnosti od toga da li je riječ o uslužnoj ili proizvodnoj djelatnosti, biće dodijeljeno do 40.000 KM bespovratnih sredstava i to putem javnog poziva koji će tek biti raspisan", dodao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, cilj je da se podrži do 50 ljudi.

"Ovo je veoma uspješan program Gradske uprave gdje je do sada već posao pokrenulo više od 200 naših sugrađana", kazao je on.

Osim ova dva programa, koji su provođeni i ranijih godina, u 2024. godini biće podržan i još jedan poziv za direktna zapošljavanja u realni sektor, kroz refundaciju doprinosa, u ukupnom iznosu od 700.000 KM.

"Novozaposlenim radnicima biće refundirani doprinosi u visini do 700 KM mjesečno tokom 12 mjeseci. Kroz ovaj poziv podržaćemo do 100 novozaposlenih radnika", naveo je Ćurić.

Na trebinjskom Birou za zapošljavanje trenutno je prijevljeno 1.819 lica, što je za 235 lica manje u odnosu na isti period prošle godine.

Kroz program Zavoda za zapošljavanje "Zajedno do posla", u ovoj godini je odobrena podrška za zapošljavanje 57 lica kod 31 poslodavca, dok će programi za 2024. godinu biti predstavljeni u prvoj polovini naredne godine.