poljoprivreda-111220.jpg

Budžetom Agrarnog fonda grada Trebinja za narednu godinu planirano je 320.000 KM za poljoprivredu, što je znatno veće izdvajanje za jednu od strateških razvojnih grana u odnosu na ovu godinu, rečeno je Srni u ovom fondu.

Direktor Fonda Veselin Dutina rekao je da sada obilaze ruralne mjesne zajednice da bi kroz razgovor sa poljoprivrednicima kreirali programe za narednu godinu.

Dutina je istakao da Agrarni fond sa Razvojnom agencijom i Gradskom upravom gradi pogon za pakovanje proizvoda, te da slijedi nabavka mašina za pakovanje i preradu proizvoda poljoprivrednim proizvođačima.

- Mali poljoprivredni proizvođači moći će da u kontrolisanim i sanitarnim uslovima prerađuju i pakuju proizvode koji će moći da se izvoze na tržište Srbije tako da od sljedeće godine očekujemo znatno veći broj proizvoda koji će moći da se izvoze - rekao je Dutina.

On je istakao da Agrarni fond fokus stavlja na saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima koji svoje proizvode plasiraju na tržište i na taj način ostvaruju prihode.

Dutina je napomenuo da objekat Hercegovačke kuće u Beogradu, koji je otvoren 16. oktobra, posluje dobro, te da će se svakim novim izvozom povećavati portfolio proizvoda u objektu.

On je istakao važnost usvojene Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, u čijem kreiranju je Agrarni fond imao značajnu ulogu, te naglasio da će sada strateški moći da rade na razvoju poljoprivredne proizvodnje u Trebinju.

- Na ovaj način smo pokazali da poljoprivredu smatramo za jednu od najvažnijih strateških razvojnih grana Trebinja uz energetiku i turizam i da kao lokalna vlast ozbiljno razmišljamo o budućnosti i razvoju - rekao je Dutina.