Zupci.jpg

Izgradnja zajedničkog graničnog prelaza Sitnica – Zupci, između Crne Gore i BiH, trebalo bi da počne naredne godine.  Sporazum između Crne Gore i BiH o integrisanim graničnim prelazima verifikovan je u februaru 2020. godine a zbog dužeg zastoja, inicijativu da se realizacija projekta ubrza pokrenuli su gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Kako je u emisiji „U četiri oka“ na RTHN kazao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić,  tender je završen i izabran je izvođač koji će početkom 2024. godine ući u posao.

-Sve ide planiranom dinamikom, a prema informacijama koje imam početak radova je sledeće godine. Činjenica je da je to veliko za Trebinje i Herceg novi i sve one one ljude koji koriste tu dionicu puta. nadam se da će to da bude na ponos svih nas i da će biti funkcionalan prelaz, kazao je Ćurić.

On se osvrnuo na integrisani granični prelaz Vraćenovići – Deleuša, na putnom pravcu Bileća – Nikšić,  koji se pokazao nefunkcionalnim.

– Taj neki razmak koji je napravljen je napravljen tako da vozilo koje ne završi oba prelaza sledeće ne može da dođe na red za kontrolu. To je jedan propust koji je napravljen i koji smo uočili i ne želimo da se desi i na ovom graničnom prelazu, objasnio je Ćurić.

Ćurić kaže da je krajnji cilj da se vozila kontrolišu samo na ulazu u državu, kako bi protok saobraćaja bio brži naročito tokom turističke sezone:

-Konkretno, kada idete recimo iz pravca Trebinja da vas kontroliše samo crnogorska policija, a kada se putuje iz pravca Herceg Novog ka Trebinju samo BH policija. To je neki siistem koji postoji, da li treba malo više vremena da se to realizuje ne znam ali je to naš konačan cilj da se protok saobraćaja, naročito u sezoni ubrza, rekao je Ćurić.

Prema sporazumu koji je potpisan između Crne Gore i BiH dvije države imaće četiri zajednička prelaza. U Crnoj Gori će, pored zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša koji je otvoren u oktobru 2020., biti i granični prelaz Šćepan Polje – Hum na putnom pravcu Plužine – Foča, dok će u BiH zajednički prelaz pored ovog, na putnom pravcu Trebinje – Herceg Novi  biti i Klobuk – Ilino Brdo na putnom pravcu Trebinje – Nikšić.