FB_IMG_1702676168638.jpg

U Narodnoj biblioteci su publici predstavljene knjige „Srpski prezimenoslov“, „Kameni most u Konjicu“ i „Stefanija“ autora Hadži Đura Si. Kuljanina.

Autor ovih knjiga je do sada napisao sedam romana, a rođen je u selu Zagorice pored Konjica u sjevernoj Hercegovini. Po zanimanju je novinar, ali se bavi još karikaturom i fotografijom tako da je njegova fotografija "Ostajte ovdje" 2005. godine, proglašena najboljom novinskom fotografijom i dobio je nagradu Udruženja novinara Srbije "Laza Kostić".

Kao pisac, Hadži Đuro Si. Kuljanin nastojao je da sačuva zavičaj od zaborava, a vidi se njegova ljubav i čeđnja za zavičajem. Cilj je da kroz svoje knjige sačuva od zaborava podatke i činjenice o srpskim porodicama u mjestu iz kojeg potiče, iz Konjica.

U knjizi “Srpski prezimenoslov“ autor se vratio u zavičaj i dotakao se srpskih rodova, ali i zaronio u prošlost svog kraja opisivanjem kulture, života i običaja Srba iz Konjica.

"Ima tu zavičajnosti u riječima, odnosno arhaične riječi koje su Srbi u Konjicu pričali, a danas ih manje čujemo, pjesmama i izrazima - odnosno mnoge pjesme koje su Srbi u Konjicu pjevali, a danas ne, jer su rasuti po svijetu", naglasio je Kuljanin.

Roman „Kameni most u Konjicu“ je hronika grada Konjica čija fabula je bazirana na velikom vremenskom rasponu od početka gradnje mosta u periodu turske vladavine do savremenih dana, ali najveći dio radnje romana zapravo se dešava u austrougarskom periodu za vrijeme aneksije, prezentujući nam tadašnje prilike u dolini Neretve.

"Gdje god da budemo, mi smo raseljeni, svi vučemo taj konjički korijen sa Neretve, sa sjevera Hercegovine, dok smo živi, i to me je ponukalo da pišem o zavičaju", objasnio je Kuljanin.

Pored autora na opromociji su govorili predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske Zoran Pologoš i književnik Velibor Šipovac.

Organizator promocije je bila Narodna biblioteka Trebinje i Udruženja Konjičana Republike Srpske.