Orban.webp

Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU za Ukrajinu, i to samo nekoliko sati nakon što je postignut dogovor o početku pregovora o članstvu. "Sažetak noćne smjene: veto na dodatni novac Ukrajini", rekao je mađarski premijer Viktor Orban nakon razgovora kasno sinoć u Briselu.

Čelnici EU rekli su da će se pregovori o pomoći nastaviti početkom sljedeće godine. Ukrajina kritično zavisi o finansiranju EU i Amerike dok se nastavlja boriti protiv ruskih snaga. Orban je najavio blokadu pomoći ubrzo nakon što su čelnici EU odlučili otvoriti pregovore o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom i dodijeliti status kandidata Gruziji.

Mađarska - koja održava bliske veze s Rusijom - dugo se protivila članstvu Ukrajine, ali nije stavila veto na taj potez. Orban je na trenutak napustio pregovaračku sobu, što su zvaničnici opisali kao "unaprijed dogovoreno" i "konstruktivno", dok je ostalih 26 čelnika nastavilo s glasanjem.

Portparol Šarla Mišela, predsjednika Evropskog savjeta, rekao je da je dogovor postignut jednoglasno.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je odluku EU o pregovorima o članstvu kao "pobjedu".

Komentarišući Orbanovo protivljenje finansijskoj pomoći Ukrajini, holandski premijer Mark Rute rekao je: "Imamo još malo vremena, Ukrajina neće ostati bez novca u sljedećih nekoliko sedmica."

"Dogovorili smo se s 26 zemalja. Viktor Orban to još nije mogao učiniti. Prilično sam uvjeren da možemo postići dogovor početkom sljedeće godine. Mislimo na kraj januara."

Na brifingu za novinare u ranim jutarnjim satima u petak Mišel je potvrdio da su se svi čelnici EU osim jednog složili oko paketa pomoći i širih prijedloga budžeta za blok - iako se Švedska još uvijek mora konsultovati sa svojim parlamentom.

"Vratićemo se na ovo pitanje početkom sljedeće godine i pokušaćemo postići jednoglasnost", rekao je.

Odluku o novom paketu pomoći za Ukrajinu otežala je činjenica da je nastavak finansijske podrške Kijevu dio zakonodavnog prijedloga opsežne revizije dugoročnog budžeta EU. Evropska unija radi sa sedmogodišnjim budžetskim sistemima, a trenutno period zajedničkog budžeta je do 2027. godine.

Evropska komisija je ranije ove godine predložila Ukrajini do 2027. finansijsku podršku od 50 milijardi evra, od čega bi 33 milijarde evra bile izdane kao zajmovi, a 17 miliona evra kao bespovratna sredstva.

Ukrajina takođe očajnički traži odobrenje američkog paketa odbrambene pomoći, vrijednog 61 milijardu dolara - ali ta se odluka takođe odgađa zbog velikih neslaganja između demokratskih i republikanskih senatora.

Ukrajinska protivofanziva protiv ruskih snaga zaustavljena je početkom zime, a postoje strahovi da bi Rusi mogli brojčano nadmašiti Ukrajinu na frontu.

Prošle sedmice supruga predsjednika Zelenskog, Olena upozorila je u intervjuu za "BBC" da će Ukrajinci biti u "smrtnoj opasnosti" ako zapadne zemlje ne nastave pružati finansijsku podršku.

Ukrajina i susjedna Moldavija podnijele su zahtjev za pridruživanje EU nakon što je Rusija pokrenula svoju specijalnu vojnu operaciju na Ukrajinu u februaru 2022. Obje su dobile status kandidata prošlog juna, dok je Gruzija tada zaobiđena.

Zelenski je bio oduševljen objavom EU o članstvu. "Ovo je pobjeda za Ukrajinu. Pobjeda za cijelu Evropu. Pobjeda koja motiviše, nadahnjuje i jača", napisao je u objavi na Twitteru.

Predsjednik Moldavije Maia Sandu rekla je da je čast dijeliti put ka pristupanju EU s Ukrajinom.

“Danas ne bismo bili ovdje bez hrabrog otpora Ukrajine brutalnoj invaziji Rusije”, napisala je.

Ranije ove godine Moldavija je tvrdila da Rusija želi preuzeti vlast u Kišinjevu.

Ranije juče predsjednik Vladimir Putin skrenuo je pažnju na Ukrajinu i utvrdio da zapadna podrška ponestaje: "Oprostite na mojoj vulgarnosti, ali sve to njima stiže besplatno. Ali ta besplatna pomoć bi u jednom trenutku mogla nestati."

Zemlje kandidati za članstvo u EU moraju sprovesti niz reformi kako bi se pridržavale standarda u rasponu od vladavine prava do privrede, iako je izvršna vlast EU već pohvalila Ukrajinu jer je dovršila više od 90 odsto do sada preduzetih koraka na području pravosuđa i borbe protiv korupcije, prenosi "Index".