luka petrovic.jpeg

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Luka Petrović izjavio je da protest koji je Sindikat ovog preduzeća najavio za utorak, 12. decembra, nije opravdan i da nije ugroženo nijedno radničko pravo.

Petrović je istakao da je Uprava ERS 23. novembra dobila pozivno pismo za pregovore o novom kolektivnom ugovoru i da su razgovori sa Sindikalnom organizacijom tek započeti.

"Ne postoje razlozi za nezadovoljstvo i proteste. Nije se maltene ni sjelo za pregovarački sto i pričalo o proširenim pravima ili o stanju koje je trenutno", rekao je Petrović i dodao da stečena prava radnika Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" ni u jednom momentu nisu bila upitna, te da se može razgovarati samo o povećanju plata, nikako o istoj ili manjoj cijeni rada.

Petrović je objasnio da su se donošenjem novog Zakona o električnoj energiji stvorili i novi uslovi, te da je potrebno da radnici distributivne djelatnosti, proizvodne djelatnosti, kao i trgovine i snabdijevanja imaju svoje sindikate.

"To znači da će postojati jedan krovni sindikat, kao i jedan krovni kolektivni ugovor, ali i pojedinačni kolektivni ugovori za distributere, proizvođače i snabdjevače. Dakle, imaćemo tri pojedinačna ugovora po djelatnostima, kako je zakonom predviđeno, i jedan krovni ugovor za koji smo dobili poziv od sindikata za pregovore", rekao je Petrović za ATV.

On je objasnio da distributivna djelatnost ima svoje prihode iz Regulatorne agencije za energetiku i ona uređuje njene rashode.

Petrović je naveo da proizvodna djelatnost uređuje svoje prihode putem saradnje sa matičnim preduzećem i cijenom električne energije u koju obračunava svoje troškove, a da se matično preduzeće bavi snabdijevanjem i trgovinom električne energije.

"U tom smislu, kako je predvidio novi Zakon o električnoj energiji i Unija poslodavaca 2008. godine kada je potpisala sa energetikom sporazum, predviđeno je da sve djelatnosti moraju da se organizuju u okviru svojih zaposlenih radnika", rekao je Petrović.

On je podsjetio da su pregovori započeti utorak, 5. decembra, te da je Uprava ERS sindikalnim predstavnicima objasnila na koji način je moguće izvršiti organizaciju Sindikata u narednom periodu.

Sljedeći sastanak sa Sindikatom zakazan je za ponedjeljak, 11. decembra, a Uprava ERS već je jasno dala do znanja sindikalnim predstavnicima da neće biti ukidanja dosadašnjih prava, niti smanjenja zarada, i da se može pregovarati jedino o iznosu povećanja cijene rada.

"Ko organizuje protest, ko je inicijator, da li neko stoji iza toga, nas to ni ne interesuje jer znamo da nijedno pravo nije ugroženo i nijedna plata nije smanjena. Tako da smatramo to izlišnim i nekorektnim u ovakvim uslovima u kakvim se nalazi i privreda i `Elektroprivreda Republike Srpske`", poručio je generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske".

On je naglasio da je "Elektroprivreda" jedini poslodavac koji sindikatu daje godišnje 2,5 miliona KM, a sindikat od radnika skupi 1,5 miliona KM.

Glavni odbor Sindikata "Elektroprivrede Republike Srpske" održao je juče vanrednu sjednicu u Trebinju na kojoj su donijeli zaključke da neće odustati od jedinstvenog kolektivnog ugovora i najavili protest za 12. decembar.