Dodik lukic sud bih.jpg

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, stigao je u Sud BiH gdje mu je upravo počelo suđenje po optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Kao podrška Dodiku, došli su i Radovan Višković, premijer Republike Srpske, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH.

Pored Dodika sudi se i Milošu Lukiću, v. d direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Dodik i Lukić, optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Oni su se na ročištu 16. oktobra izjasnili da ne razumiju optužnicu, a nakon toga konstatotvano je da su se izjasnili da nisu krivi.

Nakon izjašnjena o krivici, novo ročište bilo je zakazano za 22. novembar, ali je Dodikova odbrana tražila odgađanje zbog poslovnog puta u Mađarsku, i tom zahtjevu je udovoljeno, a novo ročište zakazano je za danas.

Prije nekoliko dana, Dodikova odbrana na čelu sa advokatom Goranom Bubićem, tražila je da suđenje bude prebačeno u Banjaluku, ali o tom zahtjevu Sud BiH još uvijek nije odlučivao.