Crkva najstarija.jpg

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu, svjedok vijekova, čuva u svojim zidinama bogatstvo istorije i duhovnosti.

Sa kamenim svjedočanstvom prošlosti, ova svetinja prenosi priču o vjeri koja je ukorijenjena u temeljima naše kulture i tradicije.

Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla sagradio je Stefan Nemanja, veliki župan i osnivač Nemanjićke dinastije, u 12. vijeku. 

Njeno podizanje predstavlja ne samo arhitektonsko dostignuće već i simbol duhovne snage koja je oblikovala srpski identitet.

Ova monumentalna građevina postala je kamen temeljac srpske srednjovijekovne kulture, ostavljajući naslijeđe koje i danas duboko prožima kolektivnu svijest, prenosi Glas Srpske.

Crkva apostola Petra i Pavla u Rasu je svjedok promjena kroz vijekove, od vremena Nemanjića do današnjih. Ova arhitektonska ljepota nije samo kameni spomenik prošlosti, već i živući testament vjeri koja je odoljela vijekovima. Njena monumentalna freska i umjetnički detalji predstavljaju izuzetan izraz duhovne predanosti i umjetničkog stvaralaštva, čineći je neizostavnim dijelom kulturne riznice Srbije.

Podignuta u periodu od 1163. do 1168. godine, predstavlja vrhunac srednjovijekovne srpske arhitekture. Osnovana je kao dio manastirskog kompleksa, a gradnja je započeta pod nadzorom velikog župana Stefana Nemanje, koji je potom stupio u monaški red pod imenom Simeon.

Arhitektonska struktura crkve kombinuje bizantske i romanske stilove, a njeni zidovi svjedoče o majstorstvu srednjovijekovnih graditelja. Unutar crkve, prelijepe freske prikazuju biblijske scene i svetitelje, pružajući uvid u vjerske i kulturne vrijednosti tog vremena.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram