milorad dodik.jpg

Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon ročišta u Sudu BiH, je rekao da je "sav problem u tome što Kristijan Šmit, glumi da je visoki predstavnik".

"Republika Srpska neće prihvatiti da bude dio kolonije koju prihvataju Federaciji. Kolonijalna uprava je davno prošla, i Šmit nije visoki predstavnik", rekao je Dodik dodajući da svaki dan ljudi iz američke ambasade obilaze Tužilaštvo i Sud BiH.

Dodik je rekao i da nema problem sa sudijom u postupku, već sa time što su Sud i Tužilaštvo BiH neustavni, ali da će i sljedeći put biti na ročištu.

"Nemojte se igrati sa Republikom Srpskom. Ne prihvatamo Šmita, ne prihvatamo kretensko ponašanje Marfija i ne prihvatamo Bosnu i Hercegovinu van Ustava. Mislim da je ovo legalistički pristup u kojem se zalažemo za poštivanje Ustava BiH", rekao je Dodik.

Rekao je da mnogi očekuju da mu bude zabranjen politički rad, istovoremeno naglašavajući da će samo biti oslobođen javne odgovornosti, te da će, ako mu zabrane, formirati organizaciju za nezavisnost Republike Srpske.

Dodik se dotakao i sastanka u Briselu, ističući da administracija u Briselu prihvata da BiH ide dalje, istovremeno se pitajući "gdje dalje, i kuda dalje".

On je rekao da je suđenje njemu politički proces ističući da je Vijeće suda reklo da je odbijen njegov zahtjev da suđenje bude u Banjaluci, ali da će se žaliti na tu odluku suda.

"Najvažnija stvar je da je ovo politički proces. Sudija sada čita, i kaže proces koji se vodi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika i to je proces", rekao je Dodik dodajući da neko da bi bio visoki predstavnik mora ga imenovati Savjet bezbjednosti UN-a.

On je rekao da je suđenje više BiH nego njemu, pitajući se da li je BiH suverena ili nije.

"To je osnovno pitanje", rekao je Dodik.

Pored Dodika sudi se i Milošu Lukiću, v. d direktora Službenog glasnika Republike Srpske.

Dodik i Lukić, optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH. Oni su se na ročištu 16. oktobra izjasnili da ne razumiju optužnicu, a nakon toga konstatotvano je da su se izjasnili da nisu krivi.

Nakon izjašnjena o krivici, novo ročište bilo je zakazano za 22. novembar, ali je Dodikova odbrana tražila odgađanje zbog poslovnog puta u Mađarsku, i tom zahtjevu je udovoljeno, a novo ročište zakazano je za danas.Prije nekoliko dana, Dodikova odbrana na čelu sa advokatom Goranom Bubićem, tražila je da suđenje bude prebačeno u Banjaluku, ali o tom zahtjevu Sud BiH još uvijek nije odlučivao.