Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Na osobe sa invaliditetom treba obratiti pažnju svaki dan: Zapošljavanje jedan od prioriteta

Inkluzija-min.jpg

Predstavnici udruženja koje okupljaju invalidne osobe u našoj regiji i trebinjske gradske vlasti održali su danas sastanak u Trebinju.

Razgovaralo se o načinima poboljšanja položaja ove kategorije stanovništva, kao i o projektu osnaživanja organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba sa invaliditetom „EMPOWER“.

Branimir Tamindžija, predsjednik Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom istočne Hercegovine kaže da su kroz ovaj projekt uspjeli ukazati na probleme s kojima se susreću invalidna lica i u nekim segmentima poboljšali položaj tih osoba.

„Državna preduzeća i institucije, javne ustanove locirale su pozicije gdje bi mogle zaposliti osobe sa invaliditetom i nadamo se da će se to realizovati. Poslali smo dopise u nekoliko ministarstava, javnih ustanova, kao i kancelarije OEBS i Ombudsmana u BiH i dobili pozitivne odgovore“ kaže on.

Tamindžija podsjeća da je u posljednje vrijeme u Bileći zaposleno šest osoba sa invaliditetom u „Parking servis“, a u Nevesinju dvije, iako smatra da je u ovoj opštini mogao biti i veći broj zaposlenih da je bilo više koordinacije sa Centrom za koordinaciju i podrušku lica sa invaliditetom, jer bi se tako mogao iskoritisti novac Fonda za profesionalnu rehabilitiaciju i zapošljavanje invalida u Republici Srpskoj.

On ističe da je gradska uprava u Trebinju uvijek na raspolaganju osobama sa invaliditetoma, te da je na današnjema sastanku postignut i dogovor da se uradi „inkubator poslovnih ideja“, kako bi se projekti i organizacije koje će ih provoditi, odmah mogli slati potencijalnim donatorima.

Zamjenik gradonačelnik Trebinja Dražen Bošković navodi da je „EMPOWER“ značajan projekat koji ima šanse da se nadograđuje i urade određena sistemska rješenja u BiH u poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

„Podrška gradske uprave je kontinuirana u skladu sa mogućnostima, nastavićemo komunikaciju sa udruženjima koja se bave ovom tematikom, zajednički prepoznavati probleme i kreirati programe kako bi ih rješili na najbolji mogući način“ navodi Bošković.

On dodaje da u Trebinju rade udruženja koja imaju bogata iskustva u ovoj problematici, a najčešće im nedostaju izvori finansiranja.

„Gradska uprava je tu da ih podrži, kao i poveže sa dostupnim izvorima finansiranja, bilo nadležnim ministarstvima ili međunarodrnim organizacijama koje se bave ovim problemima“ ističe Bošković.

Prema podacima Centra za koordinaciju i podršku lica sa invaliditetom istočne Hercegovine u našoj regiji je oko 2500 invalidnih osoba, a ovaj Centra okuplja 15 udruženja.

Presjednik Branimir Tamindžija ističe da su jedini donatori ERS i HET, a drugi način finasiranja su različiti projekti koje ralizuju.

On dodaje da se projekat „EMPOWER“ provodi u pet država regiona.

Današnji sastanak je održan i povodom 3. decembra , Međunarodnog dana osoba sa invliditetom, a invalidna lica poručuju da je svaki dan njima važan, pa se o ovoj kategoriji stanovništva treba govoriti svih dana u godini.

 

Tagovi:

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja