Ljubisa petrovic.jpg

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pokazuje sve veće nezadovoljstvo u partiji. Prema jednima je na izlaznim vratima, a prema drugima postavio je "uslove" predsjedniku stranke Milanu Miličeviću.

Petrović je odmah po izboru za gradonačelnika Bijeljine, prije dvije godine, počeo da pokazuje da ga baš mnogo ne zanima stranka, naročito rukovodstvo.

Međutim, posljednjih mjeseci, gradonačelnik se gotovo „odrodio" od SDS: Nisu provedeni izbori u gradskoj organizaciji, poznavaoci tvrde da se „nikom ne javlja na telefon", a nakon što nije izabran za potpredsjednika stranke, nije dozvolio ženama iz Bijeljine da se pojave na Saboru žena SDS u nedjelju u Doboju. Na svoju ruku, došla je Mirjana Oražanin, poslanik u Narodnoj skupštini.

Ulje na vatru dolio je predsjednik Gradskog odbora SNSD, Miroslav Milovanović, koji tvrdi da je Petrović na izlaznim vratima SDS.

–Ljubiša priželjkuje da ga isključe iz SDS kako bi ispao žrtva i prešao u Narodni front. Ponikao je u SDS, zatim prešao kod dr Zlatka, a onda se ponovo vratio u SDS. U međuvremenu tajno i odvojeno pregovara sa SNSD, US i DEMOS. Sljedeća stanica je NF - prokomentarisao je Milovanović na društvenim mrežama.

Ljubiša Petrović, po pravilu, ni sada nije odgovarao na telefonske pozive. Međutim, izvori Srpskainfo kažu da, bez obzira što se ponaša kao da nije dio SDS, Petrović, bar za sada, ne planira napuštanje partije.

- Radi se o pojedinačnim nezadovoljstvima. Petrović zna da ponovo ne može da prođe kao preletač. Ima povjerenje prema predsjedniku SDS Milanu Miličeviću od koga je tražio da „iščisti" SDS od onih za koje smatra da „sarađuju sa režimom". Podsjećam da je sličan zahtjev u PDP svojevremeno imala Jelena Trivić, prije nego je napustila stranku. Petrović, prije svih, misli na načelnik Sokoca Milovana Bjelicu, ali i na načelnika Lopara Radu Savića – kaže izvor Srpskainfo.

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić kaže za Srpskainfo da sa Ljubišom Petrovićem nije razgovarala na temu prelaska u NF.

- S Ljubišom imam više nego dobar odnos baziran na međusobnom povjerenju i ubjeđenju da se i jedno i drugo beskompromisno borimo protiv režima. Ali o njegovoj poziciji u SDS i planovima za dalje nismo razgovarali. Svakako, Narodni front u Bijeljini će podržati Ljubišu za novi mandat na čelu grada – kaže Trivićeva.

S druge strane, predsjednik SDS Milan Miličević podsjeća da je Petrović bio kandidat SDS, a kada je bio referendum o njegovom opozivu, SDS je stala iza svog gradonačelnika i pomogla da opstane.

-Poslije toga, mojim imenovanjem za v.d. a kasnije i predsjednika SDS, Ljubiša je rješenjem koje sam ja potpisao, povjerenik za provođenje unutarstranačkih izbora u SDS u Bijeljini. Prije nekih sedam dana imali smo sastanak u Bijeljini, gdje je bilo 40-ak aktivista i Ljubiša, gdje je dao prijedlog sa rokovima za završetak izbora. Ne znam tačne datume, mi smo prihvatili njegove rokove – kaže Miličević.

Na pitanje zašto Petrović ranije nije uspio da provede izbore u Bijeljini, Miličević kaže da je dobio odgovor da je poznati problem s afričkom kugom svinja u Semberiji pomjerio sve planirane rokove.

-U ovom momentu ja mogu reći samo da je Ljubiša povjerenik za Bijeljinu. Sve drugo što i ja čujem i pročitam su za mene u ovom trenutku samo glasine i na njih ne obraćam pažnju. Naravno da SDS zaista ima cilj da, ne samo Petrović, nego i ostali naši istaknuti funkcioneri funkcionišu i daju doprinos već na idućim lokalnim izborima. To da imamo različita razmišljanja o pojedinim temama, to je dobro. To ne bi smjelo biti prepreka u zajedničkom radu – kaže Miličević.

Pitali smo i za nedolazak delegatkinja iz Bijeljine na jučerašnji Sabor žena SDS u Doboju.

-Šta ja znam, obrazloženje može biti to da nisu završeni izbori, iako smo dali mogućnost da se pošalju delegati – kaže Miličević.