bolnica trebinje 20231.JPG

Grad Trebinje i Vlada Republike Srpske zajednički će finansirati izgradnju neophodne infrastrukture za potrebe nove bolnice u Pridvorcima, dogovoreno je nakon sastanka gradonačelnika Mirka Ćurića i ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

Ćurić je rekao da je na današnjem sastanku, kome su prisustvovali i predstavnici Bolnice i izvođača radova, dogovoreno da u izgradnji komunalne infrastrukture Grad i resorno Ministarstvo učestvuju sa po 50 odsto.

"Grad će kroz Prijedlog budžeta predvidjeti sredstva za komunalnu infrastrukturu, a biće obezbijeđena i kreditna sredstva za ovu namjenu. Najvažnije je da pratimo izgradnju nove bolnice, jer je to projekat od velikog značaja ne samo za Trebinje, već za cijelu Hercegovinu, pa i ovaj dio regiona", naveo je Ćurić.

Ćurić je istakao da izgradnja komunalne infrastrukture predviđa izgradnju pristupnih puteva, vodovodne i kanalizacione mreže te elektro mreže.

"Prezadovoljan sam trenutnim tempom radova. Iz tog razloga mi kao Grad ne smijemo da dozvolimo da se čeka na uređene neophodne komunalne infrastrukture. U potpunosti ćemo ispoštovati dogovoreno da bi nova bolnica bila izgrađena u predviđenom roku, odnosno u 2025. godini", poručio je Ćurić nakon obilaska gradilišta budućeg centra zdravstvene zaštite Hercegovine.

bolnica trebinje 20232.JPG

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da trenutna dinamika radova više nego zadovoljavajuća te da će prema svim pokazateljima biti ispoštovan rok izgradnje od 30 mjeseci.

"Već u januaru ili februaru biće postavljeni prozori na objekat i počeće se sa unutrašnjim radovima. U isto vrijeme počeće radovi i na fasadi objekta. Sve ide svojim planom", poručio jr Šeranić.

Šeranić je naveo da će Vlada Republike Srpske ispuniti sve obaveze prema izgradnji ovog objekat te da će finansijska sredstva biti predviđena i budžetom Republike Srpske za 2024. godinu.

Direktor trebinjske Bolnice Nedeljko Lambeta kazao je da će u prvoj polovini 2024. godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi raditi oko 100 ljekara, dok ih je donedavno bilo tek oko 50.

"Spremamo i nove specijalizacije, a naši ljekari i srednji medicinski kadar u narednim mjesecima kreće sa obukom za rad u budućoj angio-sali", poručio jr Lambeta.

On je pozvao sve svršene studente medicine iz Trebinja i Hercegovine, ali i srednji medicinski kadar da se jave menadžmentu Bolnice kako bi svoju karijeru gradili u novom, savremenom objektu nove bolnice u Pridvorcima.

"Cilj nam je da imamo dovoljno kadrova da bi naša nova bolnica bila lider u regionu u pružanju brojnih medicinskih usluga", zaključio je Lambeta.

bolnica trebinje 20233.JPG

Nova Bolnica prostiraće se na 17.500 metara kvadratnih, dok će sa pomoćnim objektima i parkingom imati više od 41.000 metara kvadratnih.

Nova bolnica, koja predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Republike Srpske u zdravstvenom sistemu, biće građena po najvišim standardima, po principu ključ u ruke (projektovanje, izgradnja i opremanje), imaće više od 20 službi i odjeljenja i 223 kreveta za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga svim građanima Trebinja i regije.

Novi bolnički kompleks sadržavaće savremeni objekat bolnice, prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnicu za sanitetska vozila kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Bolnički objekat obuhvataće odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno odjeljenje, odjeljenje psihijatrije, neurologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju, odjeljenje hirurgije i urologije, pedijatrije i neonatologije, dermatovenerologije, odjeljenje ORL i oftalmologije, urgentni blok sa sobom za opservaciju.

Nova bolnica će pružati 20 usluga koje do sada nije radila, ali i sedam usluga koje se ne rade u nijednoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Srpskoj i BiH.