Bileca opstina.jpg

Dijele se otpremnine, pravi se sistematizacija, sindikati se bune, pljušte ostavke a pljuštaće i otkazi, takvo je stanje i dalje u Bileći. Politički rat je utihnuo ali rat da se sačuvaju radna mjesta ne prestaje. Sindikati poručuju, otkazi nisu potrebni.

"Kada je došao ovaj načelnik bilo je decembra 2020. godine 180 radnika sada 1. decembra ove godine biće 118 radnika na platnom spisku. Značajan je broj radnika koji su napustili opštinu Bileća ne zbog sistematizacije nego i zbog niskih plata, prosjek u opštini je 970 KM“, kaže Dragana Papić, Sindikat uprave Republike Srpske.

U proteklom periodu otpremninu je uzelo 37 radnika koji su platu primali iz bilećke kase plus 25 iz ostalih ustanova. Koliko je to koštalo načelnik ne zna tačno ali zna da ima još radnika viška.

Ko ima volje nađe i način, odgovaraju mu sindikati. Volju su, čini se, izgubili neki funkcioneri. Ostavku su ponudili direktori Komusa i Doma kulture, na izlaznim vratima je načelnica opšte uprave, ostavkom maše načelnik urbanizma a varnice sijevaju i iz kancelarije načelnika za finansije.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović kaže da u njegovom timu nema varnica.

"Ja imam stabilnu većinu. Imam dobar i vrijedan kabinet - načelnici odjeljenja su mi vrijedni i pošteni ljudi, ako neko nađe bolje radno mjesto ne vidim razlog zašto ne bi otišao“, kaže Vujović.

Funkcioneri pred kameru ne žele i nisu jedini, nijemi na bilećke probleme su odbornici opozicije.

Raskol nije samo u bilećkoj administraciji, raskola ima i u opoziciji. Danas nismo uspjeli dobiti izjavu iz SNSD-a, najjače bilećke opozicione stranke i sami nam priznaju da ne pamte kada su se sastali.

Priznali su i da za sve krive rukovodstvo opštinskog odbora. I dok političari sređuju haos u svojim redovima Bilećani gube strpljenje, odlaze i snalaze se u gradovima regiona.